avena Napisano 18 Kwiecień 2014 Autor Napisano 18 Kwiecień 2014 znalazłem na złomie taką kule pierwsze wrażenie - kartacz ale nie pasuje mi otwór na wylot z jednej strony zaczopowany metalowym kołkiem. Więc do czego służyła kula
Luckey13 Napisano 18 Kwiecień 2014 Napisano 18 Kwiecień 2014 Do głowy przychodzą mi 2 rzeczy, albo jakiś rodzaj granatu ręcznego, takiego z lontem, albo ciężarek do sieci rybackiej.Jaka waga i wymiary?
remington Napisano 19 Kwiecień 2014 Napisano 19 Kwiecień 2014 Jak ma dwa otwory, to będzie rodzaj brandkuli, czyli kuli zapalającej. Była wypełniona masą pirotechniczną i nie ulegała rozerwaniu. Brandkule miewały dwa i więcej otworów. Tu istnieje ryzyko, że to element ogrodzenia, ale bardziej stawiam na to pierwsze.
avena Napisano 19 Kwiecień 2014 Autor Napisano 19 Kwiecień 2014 waga tak jak go ze złomu kupiłem ze rdzą to ważył 7,8 kg oczywiście muszę jeszcze raz przeważyć dolny otwór zaczopowany żelaznym czopem dużo bardziej wrażliwym na korozję bo się bez problemu kruszy
Pytanie
avena
znalazłem na złomie taką kule pierwsze wrażenie - kartacz ale nie pasuje mi otwór na wylot z jednej strony zaczopowany metalowym kołkiem. Więc do czego służyła kula
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.