Skocz do zawartości
  • 0

Bardzo stary nóż?

tede1981

Pytanie

Napisano

Witam chciałbym dowiedzieć się jak stary może być nóż i wszystko co z nim związane. Posiada drewnianą pochwę obłożoną lachą", rękojeść z kości, rogu coś w tym stylu. Nóż pochodzi od osoby w wieku 70 kilku lat, która jak twierdzi dostała od swojego dziadka i ślad się urywa...

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No no jeśli to oryginał rękojeść wygląda jak z kości słoniowej i wysadzana kamieniami szlachetnymi:) warto zagłębić się w temat bo wartość tego scyzoryka może się liczyć w tysiącach:)
Napisano
no w milionach zaraz ,nie jest to kość słoniowa nie są to kamienie szlachetne ,jakiś marokański produkt dla turystów choć nie koniecznie musi być młody
Napisano
Powala mnie błyskotliwość i wiedza bronioznawcza niektórych osób tutaj nagminnie się produkujących,fantazja ich jest nieograniczona.
Ten nóż to jest -jak słusznie zauważył kol. galeonik i włąsciwie go określił- nóż bośniacki i tyle w temacie.Dla fantastów i miłośników jedynej wiedzy, tej internetowej proponuję wpisać w google nóż bośniacki i tam znajdziecie ,nawet z identyczną puncą na głowni.
Ps.Jestem złośliwy bo jestem stary,militariami i antykami zajmuję się ponad pół wieku i mimo pewnej zdobytej wiedzy ,nie wymądrzam sie kiedy nie mam pewności.Nie piszę tego żeby zniechęcać młodszych kolegów do kolekcjonerstwa ale do trochę większej skromności w wypowiadaniu swych sądów.
Napisano
Taki sam jest też w zbiorach myśliwskich w Kozłówce. Przypuszczam że tego typu noże pojawiły się w Galicji w czasach CK Monarchii i mogły być sprzedawane np. jarmarkach na początku XX wieku jako import" z Bośni. N.b. mój ma identyczną puncę jak twój.
Napisano
Zobacz na okucie, tam nie ma miejsc na uszy.
Pn afrykanski, sprawdz pod nazwa:
Khodmi lub Khodami knige, lub
Bou Saddhi Khodmi
Na pewno nie jest to Flyssa, te majsa rekojesc z metalu (glownia podobna)

A Afryka Pn to wiecej niz jambija i noze sudanskie:
http://atkinson-swords.com/SwordsAndKnives/Regions/Pages/Edged_Weapons_of_North_Africa.html
Napisano
Te uszy" nie mały odwzorowania w okuciu, bo były profilowane z okładzin.
Dla porównania: http://www.collectiblefirearms.com/Daggers.html
trzeba wyświetlić dodatkowe zdjęcia (są pod różnymi kątami)
Napisano
Mam identyczny, z lepiej zachowaną pochwą i rękojeścią. Głowica rękojeści rozchodzi się w dosyć charakterystyczne uszy, przypominając jatagan. Zgodnie z tym co wyszukałem ongiś na temat mojego egzemplarza w necie noże takie pochodzą raczej z terenu szeroko rozumianych Bałkanów (to by potwierdzał kształt głowicy) niż Północnej Afryki, W Maroku króluje dla turystów dżambla w formie zachodniej, z kolei w Egipcie na północy prymitywne beduińskie wyroby z rękojeściami z rogu na południu importy z Sudanu ( puginały do noszenia na przedramieniu). Wiek noża szacuję na koniec XIX - XX przy czym rękojeść to raczej zwykła kość, a zdobienia to barwiona masa+ mosiądz. Noże te widywałem już kilka razy na wiadomym portalu. Sądząc po dość słabej głowni jest to nóż ogólnoużytkowy w stronę krojenia chleba i smarowania masłem:-) + ozdoba stroju.
Napisano
galeonik dzięki za odpowiedz
znalazłem taki egzemplarz na stronie muzeum
http://www.muzeum.bielsko.pl/www/strona.php?strona=&eksponat=6_1285&jezyk=pl&tresc=str_musweb_eksponat&dzial=&autor=&ogolny=

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie