slavitius Napisano 8 Kwiecień 2014 Autor Napisano 8 Kwiecień 2014 Witam.Trafiłem na strychu na dwie sztuki szczypiec widocznych na zdjęciach.. Mimo główkowania nie wiem do czego mogły służyć. Proszę o pomoc w ustaleniu ich przeznaczenia.
viator01 Napisano 8 Kwiecień 2014 Napisano 8 Kwiecień 2014 Możliwe, że i na spirytusie się grzało, chociaż to marnotrawstwo wielkie :)
kiler58 Napisano 9 Kwiecień 2014 Napisano 9 Kwiecień 2014 Dla ścisłości to nie lokówka tylko żelazko do włosówhttp://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=702361#1414189
Hansdekawka Napisano 9 Kwiecień 2014 Napisano 9 Kwiecień 2014 @viator01,może i marnotrawstwo, ale dawniej praktycznie w każdej większej wiosce była gorzelnia i taniego spirytusu palnego (Brennspiritus), odpowiednika naszego denaturatu, było bardzo dużo.Nafta była trudniejsza do pozyskania, a co za tym idzie i droższa a kopcąc nie nadawała się zbytnio do upiększania kudłów lokalnych przepiękności.
viator01 Napisano 9 Kwiecień 2014 Napisano 9 Kwiecień 2014 HansdekawkaMój rejon miał więcej nafty niż spirytusu, który ludziska mogli przyjąć, więc pewnie dlatego babcia twierdziła, że te różności są naftowe, a może jakby ktoś siwe miał, to okopcone byłyby dobre.Ważne, że samo zastosowanie jest jasne.
slavitius Napisano 9 Kwiecień 2014 Autor Napisano 9 Kwiecień 2014 Dziękuję za informacje i naprowadzenie mnie na właściwy trop.Serdeczne dzięki ! ! !
slavitius Napisano 8 Kwiecień 2014 Autor Napisano 8 Kwiecień 2014 Witam.Trafiłem na strychu na dwie sztuki szczypiec widocznych na zdjęciach.. Mimo główkowania nie wiem do czego mogły służyć. Proszę o pomoc w ustaleniu ich przeznaczenia.
stachu666 Napisano 8 Kwiecień 2014 Napisano 8 Kwiecień 2014 Cześć.Mi to wygląda na narzędzie do odlewania pocisków ołowianych.Tu masz podobne http://odkrywca.pl/narzedzie-do-odlewania-olowianych-kul,674083.html
Tomek.L Napisano 8 Kwiecień 2014 Napisano 8 Kwiecień 2014 Te pierwsze Szczypce służyły do robienia kolanek" na rurkach w których prowadzono instalacje elektryczne w budynkach.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 22:32 08-04-2014
viator01 Napisano 8 Kwiecień 2014 Napisano 8 Kwiecień 2014 To drugie to chyba lokówka - taka do podgrzewania na ogniu (były np. na naftę)
Pytanie
slavitius
Witam.
Trafiłem na strychu na dwie sztuki szczypiec widocznych na zdjęciach.. Mimo główkowania nie wiem do czego mogły służyć. Proszę o pomoc w ustaleniu ich przeznaczenia.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.