Skocz do zawartości
  • 0

Szczypce o dziwnym kształcie

slavitius

Pytanie

Napisano

Witam.
Trafiłem na strychu na dwie sztuki szczypiec widocznych na zdjęciach.. Mimo główkowania nie wiem do czego mogły służyć. Proszę o pomoc w ustaleniu ich przeznaczenia.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
@viator01,
może i marnotrawstwo, ale dawniej praktycznie w każdej większej wiosce była gorzelnia i taniego spirytusu palnego (Brennspiritus), odpowiednika naszego denaturatu, było bardzo dużo.
Nafta była trudniejsza do pozyskania, a co za tym idzie i droższa a kopcąc nie nadawała się zbytnio do upiększania kudłów lokalnych przepiękności.
Napisano
Hansdekawka

Mój rejon miał więcej nafty niż spirytusu, który ludziska mogli przyjąć, więc pewnie dlatego babcia twierdziła, że te różności są naftowe, a może jakby ktoś siwe miał, to okopcone byłyby dobre.
Ważne, że samo zastosowanie jest jasne.
Napisano

Witam.
Trafiłem na strychu na dwie sztuki szczypiec widocznych na zdjęciach.. Mimo główkowania nie wiem do czego mogły służyć. Proszę o pomoc w ustaleniu ich przeznaczenia.

Napisano
Cześć.
Mi to wygląda na narzędzie do odlewania pocisków ołowianych.
Tu masz podobne http://odkrywca.pl/narzedzie-do-odlewania-olowianych-kul,674083.html
Napisano
Te pierwsze Szczypce służyły do robienia kolanek" na rurkach w których prowadzono instalacje elektryczne w budynkach.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 22:32 08-04-2014

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie