Dorek88 Napisano 6 Kwiecień 2014 Autor Napisano 6 Kwiecień 2014 Witam . Dziś na miejscu walk znalazłem taki nóż-otwieracz czy wiecie może co to jest dokładnie? Albo do kogo mógł należeć ?Dziękuje bardzo za odpowiedziPozdrawiam
średni Napisano 6 Kwiecień 2014 Napisano 6 Kwiecień 2014 Typowy nóż do czyszczenia-przycinania kopyt.Widziałem takie w siodlarniach, jak jeszcze jeździłem na konikach(dzisiaj mam 110 kg i już ich nie męczę:-)Całkiem możliwe,że używane też w lesie. Każdy nóż ma setkę zastosowań.W archiwum znajdziesz dokładne zdjęcia w lepszym stanie,bo temat był już na identyfikacji kilka razy.
remington Napisano 6 Kwiecień 2014 Napisano 6 Kwiecień 2014 Warto by wrzucić fotki i cechy charakterystyczne obu noży, bo wyglądały bardzo podobnie.
viator01 Napisano 6 Kwiecień 2014 Napisano 6 Kwiecień 2014 Nóż do kopyt nie jest raczej składany, a ryśnik (ryszpak) zawsze (ja innego nie widziałem).
viator01 Napisano 6 Kwiecień 2014 Napisano 6 Kwiecień 2014 Znalazłem - na zdjęciu współczesny ryszpak do mechanicznego znakowania drzew
Pytanie
Dorek88
Witam . Dziś na miejscu walk znalazłem taki nóż-otwieracz czy wiecie może co to jest dokładnie? Albo do kogo mógł należeć ?
Dziękuje bardzo za odpowiedzi
Pozdrawiam
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.