Kriczer Napisano 31 Marzec 2014 Autor Share Napisano 31 Marzec 2014 Jak się za nią zabrać ? Sporo farby ale i sporo purchli a fanty z farbą nie moja działka bo do tej pory nie miałem okazji czyścić czegoś podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 31 Marzec 2014 Autor Share Napisano 31 Marzec 2014 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 31 Marzec 2014 Autor Share Napisano 31 Marzec 2014 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIWEROLOG_16 Napisano 31 Marzec 2014 Share Napisano 31 Marzec 2014 Kwas szczawiowy albo fosolem ją potraktuj z wyczuciem, wpisz na forum jest to obszernie opisane.Inne metody zabiora farbe :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 1 Kwiecień 2014 Share Napisano 1 Kwiecień 2014 Ze szczawiem trzeba uważać, bo potrafi zmiękczyć i przebarwić farbę. Fosol jest bezpieczniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 1 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2014 ten fosol to takie coś ma być http://allegro.pl/fosol-odrdzewiacz-odtluszczacz-stal-zeliwa-500ml-i4075827021.html ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 1 Kwiecień 2014 Share Napisano 1 Kwiecień 2014 Mniej więcej :)Tylko nie mocz długotrwale, bo to nie szczaw, a nanieś na puszkę. Zasada działania fosolu polega na tym, że fosfor w nim zawarty wchodzi w reakcję w produkty korozji i przekształca je w związki, które nie powodują dalszej korozji, a nawet zabezpieczają powierzchnię. Po odrdzewieniu trzeba zakonserwować puchę, żeby dalej nie rdzewiała.Niektórzy zalecają jakiś czas po stosowaniu fosolu przemycie fantu wodą destylowaną i szybkie osuszenie (żeby nadmiar środka nie działał np. na farbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 1 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2014 ja stosuję do konserwacji oliwkę dla dzieci, może to dziwne ale jak dla mnie najlepszy sposób bo nie śmierdzi a po kilku dniach ona tak jakby zastyga i tworzy cienką powłokę na fancie, już długo niektóre rzeczy leżą u mnie i ani śladu jakiejkolwiek korozji po takowym zabiegu, w tym przypadku może też się nada. To mam zamawiać to z allegro ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 1 Kwiecień 2014 Share Napisano 1 Kwiecień 2014 Zobacz czy w sklepie chemicznym, albo w markecie budowlanym nie wyjdzie taniej, bo nie trzeba płacić za przesyłkę. A fosol się przydaje nawet na punktową korozję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 1 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2014 ok zamówione, do marketu najbliższego podjechać wyjdzie dla mnie drożej niż za przesyłkę płacić a i sklepu z takimi bajerami też w pobliżu nie mam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 7 Maj 2014 Share Napisano 7 Maj 2014 Wrzucam profilaktycznie dla tych,którzy nie widzą różnicy między badziewiem typu ocet/szczaw,a fosolem...Skan z książki Korozja broni i amunicji" W. Poddubny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 8 Maj 2014 Share Napisano 8 Maj 2014 vis1939 (5865 / 65) 2014-05-07 12:21:47Wysilasz się i po co? Wczoraj znowu jakiś konserwator-amator błysnął pomysłem na czyszczenie zamka kb w stylu wrzuć to do octu, niech się moczy". Tyfus zaraz usunął, ale przekonanie o tym, że to dobry sposób zapewne pozostało. Już kiedyś była dyskusja na temat tego, że ocet przyspiesza korozję metali żelaznych, ale cóż... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 8 Maj 2014 Share Napisano 8 Maj 2014 Viator01 właśnie po to:) choć zawsze będzie grupa żyjąca w konserwacyjnym ciemnogrodzie.Nie zmieni tego nawet skan z biblii,gdzie pisze że ocet to zło i dzieło szatana szczawiusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 8 Maj 2014 Autor Share Napisano 8 Maj 2014 Tą puszeczkę wyczyściłem tym fosolem, farba została, rdza zeszła, został biały metal, zakonserwowałem oliwką i nie ma śladu jakiejkolwiek korozji czy innych negatywnych objawów:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 9 Maj 2014 Share Napisano 9 Maj 2014 To najlepszy sposób na konserwację elementów malowanych. Bawienie się szczawiem, octem i innymi tego typu środkami powoduje niszczenie farby (wiele osób twierdzi, że szczaw jest bezpieczny dla farby, ale ja się przekonałem, że farba w nim może się przebarwić oraz zmiękczyć). A po occie korozja zwykle korozja powraca ze zwiększoną siłą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.