Skocz do zawartości
  • 0

Odłamek - co to może być ?

stigfighter

Pytanie

Napisano

Witam
Dziś znalazłem na mojej działce odłamek prawdopodobnie z brązu lub czegoś podobnego.Po znalezieniu miał kolor ciemno zielonkawy ( patyna ). Gdy został oczyszczony w kwasku cytrynowym uzyskał kolor jak na załączonym zdjęciu. Wymiary tego to 3 cm na 1 cm. Proszę o pomoc w identyfikacji. może jest to jakaś część granatu czy coś w tym stylu. Niedaleko miejsca zalegania tego przedmiotu była podobna cześć ale mniejsza. Również w niedużej odległości była łuska z 1914 roku model 8x50 R Mannlicher. Może te informacje pomogą w identyfikacji mojego znaleziska.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Dziś znalazłem na mojej działce odłamek prawdopodobnie z brązu lub czegoś podobnego.Po znalezieniu miał kolor ciemno zielonkawy ( patyna ). Gdy został oczyszczony w kwasku cytrynowym uzyskał kolor jak na załączonym zdjęciu. Wymiary tego to 3 cm na 1 cm. Proszę o pomoc w identyfikacji. może jest to jakaś część granatu czy coś w tym stylu. Niedaleko miejsca zalegania tego przedmiotu była podobna cześć ale mniejsza. Również w niedużej odległości była łuska z 1914 roku model 8x50 R Mannlicher. Może te informacje pomogą w identyfikacji mojego znaleziska.

Napisano
Tutaj zdjęcia z ładnie widocznymi pierścieniami.
http://odkrywca.pl/co-to-za-pocisk-i-wojna-czy-ii-,680840.html
Przy okazji - jeśli coś ma zieloną patynę, to może być mosiądz, a po wrzuceniu go do kwasku otrzymasz zniszczony fant, bo stop zostanie na powierzchni wytrawiony i masz teraz kolor miedzi. Musisz kwasy w takim przypadku przenieść na koniec listy środków, do których wrzucasz fanty :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie