Skocz do zawartości
  • 0

grot lancy, piki czy jeszcze coś innego?

zdzichu1973

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich. W ostatnim czasie kupiłem grot ale czego? Sprawdzałem we wszechwiedzącym internecie ale chyba nieudolnie. Z tego co sprawdziłem najbardziej podobne to jest do grotu lancy austriackiej ale nie miałem dokładnych zdjęć ani wymiarów - mój ma od czubka do tulei 28 cm a sama tuleja 9 cm, jeden wąs mocujący jest ale jak widać ułamany. Proszę o identyfikację oraz ewentualne wymiary.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. W ostatnim czasie kupiłem grot ale czego? Sprawdzałem we wszechwiedzącym internecie ale chyba nieudolnie. Z tego co sprawdziłem najbardziej podobne to jest do grotu lancy austriackiej ale nie miałem dokładnych zdjęć ani wymiarów - mój ma od czubka do tulei 28 cm a sama tuleja 9 cm, jeden wąs mocujący jest ale jak widać ułamany. Proszę o identyfikację oraz ewentualne wymiary.

Napisano
Właśnie wszędzie zdjęcia przedstawiają groty z jednej strony - w moim z jednej strony jest pióro a z drugiej grot jest płaski - nie wiem jak w tej ze zdjęcia
Napisano
Nie zauważyłem, że jest jeden. Napoleońskie (inne chyba też) miały dwa wąsy (z obu stron). Tylko teraz ciekawe, czy był i odpadł, czy to jakiś inny powód jego braku jest.
Napisano
Lance w Polsce były długo używane w wojsku. Wykonywane były też w czasach powstań. Wszelkiego rodzaju wymiarowanie w źródłach należy traktować jedynie tylko jako orientacyjne. Nie była to produkcja seryjna wykonywana maszynowo, więc i różnice mogą być duże.
Napisano
Norma to raczej nie była. Przy grotach wojskowych występowały albo płaskie, albo czworograniaste przekroje. Nie jest jednak wykluczone, że zostało to tak wykonane dla ułatwienia produkcji. Może to być ewentualnie jakaś stara broń myśliwska. Początkowo myślałem o pierzchni, ale raczej miały inny kształt ostrza. Trudno teraz wyrokować, gdy nie ma drzewca, a po wykonaniu widać, że to robota kowalska.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie