jackjack Napisano 27 Marzec 2014 Autor Napisano 27 Marzec 2014 Jeszcze raz chciałbym kolego Manylowa wytłumaczyć Tobie jak to jest z tym sarnim porożem. Sarna" jest to ogólnie przyjęta w zoologi jak i w myślistwie nazwa przedstawicieli ssaka parzystokopytnego z rodziny jeleniowatych. Jest jednym z ważniejszych zwierząt łownych w Europie. Teraz uwaga... (Samica sarny potocznie nazywana jest Kozą, natomiast Samiec sarny potocznie nazywany jest Kozłem, młode zaś koźlętami) Wiec kol. Manylowa mam nadzieje że na podstawie mojego krótkiego wykładu zrozumiesz że nazwa kozioł, koza oraz kożlę sa tylko nazwami potocznymi a stwierdzenie poroże sarny" jest jak najbardziej stwierdzeniem trafnym.
sebson Napisano 27 Marzec 2014 Napisano 27 Marzec 2014 A moich stronach samca sarny nazywa sie Sorkiem.
sonicsquad Napisano 27 Marzec 2014 Napisano 27 Marzec 2014 Katedra Ekologii i Hodowli Zwierząt ŁownychAkademii Rolniczej w Lublinieul. Akademicka 13, 20-950 Lubline-mail: roman.dziedzic@ar.lublin.pl marian.flis@ar.lublin.plROMAN DZIEDZIC, MARIAN FLISZmienność w czasie jakości osobniczej samców saren(Capreolus capreolus L. 1758) z Wyżyny Lubelskiej(...)Materiał do badań stanowiły poroża saren pozyskanych w dwóch okresach, tj. w 1996 i 2005 r. w nadleśnictwach Puławy, Lubartów, Świdnik i Kraśnik.(...)http://wydawnictwo.up.lublin.pl/annales/Zootechnica/2007/annales_2007%282%29_zoot_art_03.pdfTakże znam to określenie i nie raz słyszałem.
manylowa Napisano 28 Marzec 2014 Napisano 28 Marzec 2014 Dzięki jackjack za tak ogromne poświęcenie z Twojej strony, wszystkie te wiadomości są mi znane, wypadało by jeszcze dodać w stworzonym przez Ciebie opisie, który osobnik nosi to poroże i zamknąć temat. Zdrów :-)
Herzog Napisano 28 Marzec 2014 Napisano 28 Marzec 2014 manylowa:hej jackjack, od kiedy to sarnie rogi rosną, no chyba tylko wtedy gdy samiec KOZIOŁ chodzi na boki, do innego stada. Zdrów :-)"Od tego wpisu się zaczęło i widać, że nie masz o tym pojęcia. Swoim ironicznym wpisem ośmieszyłeś się na wstępie i potem było tylko gorzej. Tak to już jest, że najtrudniej przyznać się do błędu.
manylowa Napisano 28 Marzec 2014 Napisano 28 Marzec 2014 o czym to kolego Herzog nie mam pojęcia. Jeśli odpowiesz mi na pytanie kto w sarnim stadzie nosi poroże, tylko pełnym zdaniem jestem gotów się ukorzyć przed Tobą. Ja zacznę a ty dokończysz: Poroże w tym stadzie nosi .....
viator01 Napisano 28 Marzec 2014 Napisano 28 Marzec 2014 Jak dzieci normalnie :)manylowa (125 / 2) 2014-03-28 13:28:32 A poroże jelenia?Toż w jelenim stadzie poroże nosi... bykDostrzegasz analogię?Wszyscy wiedzą o co chodzi, tylko Ty musisz jakieś gry logiczne na forum zaczynać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.