Skocz do zawartości
  • 0

Ołowiana kulka 12 mm

kiler58

Pytanie

Napisano

Witam. Proszę o identyfikację ołowianej kulki o średnicy 12 mm. Nie posiadam suwmiarki więc pomiar może być niedokładny i na zdjęciu też mi się trochę przesunęła. Najbardziej interesuje mnie z jakiej broni może pochodzić (pistolet, karabin) oraz przybliżone datowanie. Z góry dziękuję.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
współczesne czarnoprochowce są legalne od kilku lat.Wcześniej praktycznie tego nie było, a ta kulka jest porządnie zmurszała i długo leżała w ziemi.
Napisano
Czarnoprochowce były używane od lat w Polsce. Inna kwestia to posiadanie pozwolenia (obecnie nie jest wymagane dla broni rozdzielnego ładowania sprzed 1885 roku).
Owszem - stan kuli nie wskazuje, że jest nowa, ale zależy od warunków i może tak wyglądać już po kilkunastu latach w ziemi.
Nic na pewno nie da się powiedzieć poza tym, że jest to raczej pistolet (chociaż arkebuzy o takim kalibrze też są spotykane).
Napisano
Przy tej kulce znalazłem też kulki szrapnelowe w o wiele lepszym stanie więc jest na pewno starsza niż okres I wś. Czy ta kulka może pochodzić z XVIII w ? 200 m od tej kulki znalazłem Krzyżyk Bractwa Niepokalanego Poczęcia datowany na XVIII w oraz grosza pruskiego z 1797 r.
Napisano
Porównywanie z kulkami szrapnelowymi nie ma wielkiego sensu, bo to inny materiał - ołów z antymonem, więc się inaczej zachowuje. Natomiast kula może być też i z XVIII wieku, bo podobny kaliber był wtedy spotykany, nawet w przypadku strzelb skałkowych.
Napisano
Gdzieś spotkałem się z informacją (niestety teraz nie pamiętam w jakim opracowaniu), że w celu uniknięcia przemieszczania się kulek niektórzy producenci w różnych okresach stosowali do ich stabilizacji różne substancje (np. gips, smoła). Gips był też na pewno w kartaczach niemieckich.
Napisano
Witam
http://pl.wikipedia.org/wiki/Muszkiet
@ sza.man Potężną? jaki znany jest Ci związek miedzy wielkością nadlewki a rodzajem broni??
Pozdrawiam
Napisano
Laiso, nieobcięta nadlewka sugeruje, że kula nie była użyta do strzału, no chyba, że strzelec był wyjątkowo leniwym paparuchem.
Z rodzajem broni nadlewka nie ma nic wspólnego.Można jedynie przypuszczać, że kula nie jest wojskowa bo tam PRZEWAŻNIE wygładzano kule przy okazji odlewania.
XVIII wiek bardzo prawdopodobny, wcześniejsze pistolety miały raczej armatowate kalibry.
Napisano

viator01 - jesteś pewien że szrapnelówki to ołów z antymonem?

Ja zdecydowanie więcej wyciągam takich jak te 3 po prawej stronie mam ich już ze 3 kilo ;)

Napisano

Witam. Proszę o identyfikację ołowianej kulki o średnicy 12 mm. Nie posiadam suwmiarki więc pomiar może być niedokładny i na zdjęciu też mi się trochę przesunęła. Najbardziej interesuje mnie z jakiej broni może pochodzić (pistolet, karabin) oraz przybliżone datowanie. Z góry dziękuję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie