april_86 Napisano 15 Marzec 2014 Autor Napisano 15 Marzec 2014 ktoś mi powie więcej na temat tego krzyża z brązu? Jest dość masywny, 4 x 5 cm, chyba ułamane jedno z ramion
april_86 Napisano 15 Marzec 2014 Autor Napisano 15 Marzec 2014 hmmm ja bym raczej optował za krzyżem... Jest też coś w rodzaju zarysu rąk postaci na krzyżu (raczej symbolicznie)
Luckey13 Napisano 15 Marzec 2014 Napisano 15 Marzec 2014 Ale w dolnej części ewidentnie jest otwór do zawieszenia, a krzyży do góry nogami raczej się nie wiesza(o ile nie słucha się blackmetalu) no i w młocie thora zazwyczaj jest wewnętrzny kontur, porównaj np z tym.upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b7/Mjollnir.png
ZUBIKED Napisano 16 Marzec 2014 Napisano 16 Marzec 2014 staruch : potocznie ( slang wśród poszukiwaczy ),określenie starego przedmiotu. Ten krzyżyk moze nie sięga X wieku. ( w ktorym prawdopodobnie wikingowie tu przebywali :) )ale jakiś XVII wiek
april_86 Napisano 15 Marzec 2014 Autor Napisano 15 Marzec 2014 no ciekawe... czyżby Wikingowie pod Krakowem?:) ciekawe że znalazłem go przy wzgórzu nad Wisłą, to by się mogło zgadzać
april_86 Napisano 15 Marzec 2014 Autor Napisano 15 Marzec 2014 niedaleko wychodziły niemieckie denary z X wieku i srebra rzymskie
Luckey13 Napisano 15 Marzec 2014 Napisano 15 Marzec 2014 Z tego co wiem, to w Polsce znaleziono sporo przedmiotów pochodzenia skandynawskiego, ba, podobno Mieszko I miał wśród przodków skandynawów ;)A wikingowie służyli jako najemnicy, także u nas.
viator01 Napisano 15 Marzec 2014 Napisano 15 Marzec 2014 Może gdzieś przy szlaku kupieckim znalazłeś i stąd takie wymieszane znajdki. Fant wygląda na stary. Może warto do muzeum się kopnąć, to się więcej dowiesz. Warto, żeby miejscówkę archeolodzy sprawdzili skoro takie rzeczy wychodzą.
ZUBIKED Napisano 15 Marzec 2014 Napisano 15 Marzec 2014 Dolna cześć krzyżyka ułamana. Krzyżyk ( staruch ) którzy trzeba wiązać z chrześcijaństwem. Wyraźny rys postaci na krzyżu PS. Nie słuchaj tych bredni o młocie Thora - chociaż młot to i owszem
april_86 Napisano 15 Marzec 2014 Autor Napisano 15 Marzec 2014 ktoś mi powie więcej na temat tego krzyża z brązu? Jest dość masywny, 4 x 5 cm, chyba ułamane jedno z ramion
Pytanie
april_86
ktoś mi powie więcej na temat tego krzyża z brązu? Jest dość masywny, 4 x 5 cm, chyba ułamane jedno z ramion
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.