Skocz do zawartości

ciężarówka

dws

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,
czy ktoś jest w stanie pomóc w identyfikacji marki ciężarówki ze zdjęcia
dodam że jest to prawdopodobnie 1939 rok, błonie, na burcie z tyłu napis HOME...nie wygląda mnie to na żaden niemiecki samochód

• 2 months later...
Napisano

Proszę znawców o ustalenie marki poj. Człowiek z kapeluszem to zasłużony wieloletni dyrektor PEK Gródek" - prof. inż. Alfons Hoffman (1885-1963). Załoga na wycieczce,podpisano:Pomorze maj 1937 r.

Napisano
Ciężarówka Chevrolet 1933-z zakładów w Belgii. Do Polski sprowadzano jeżdżące podwozia-rama na kołach, silnik, podszybie z szybą. W warszawskiej wytwórni karoserii (powstała w 1928) dodawano pakę" i kabinę. W ten sposób obniżano cenę sprzedaży.

C.
Napisano
Dziękuje, ciekawe! Poczekamy na inne opinie. Podobny do Fiata 621 L, ale nie pasowała mi maska silnika, w fiacie ma dwa rzędy.
Napisano
Jak pisałem, nie widziałem Chewroleta 1933 BB. Moja myśl odnosiła się do zdjęcia zamieszczonego przeze mnie, bo Fiat 621L ma żaluzję maski silnika z dwoma rzędami. Wcześniej przypuszczałem, że to być może Fiat. Mógłbyś zamieścić zdjęcie Chewroleta dla porównania.
Napisano
Szanowni Koledzy.
Się nie ma co denerwowć, bo w tym czasie - jak zresztą w każdym czasie, ciężarówki były do siebie bardzo podobne - zwłaszcza proweniencji amerikanskiej.
Nawet do Fiatów też były podobne!!!
Podejrzewam, że w tym czasie wiekszość ciężarówek była do siebie po prostu podobna.
Tak jak dzisiaj Actros - z daleka nie do odróżnienia jest od najnowszych Renówek czy innych Scanii. ;)
Wtedy było dokładnie tak samo.
Ja - po pierwszych przymiarkach - zwłaszcza po felgach - podejrzewałem, że to jakiś Chevrolet możet być.
Ale coby dolać oliwy do ognia, daje fotkę Fordziaka - BB Stake trucka - dla porównania - tylko - bo ten z fotki bunzela to raczej Chevi jest.
Ale podobieństwo uderząjące - prawda?
Napisano
Duże zdjęcie na portalu:http://pomorskie.fotopolska.eu/443843,foto.html?o=miasto39708 ,jakby link się nie wyświetlił://pomorskie.fotopolska.eu/443843,foto.html?o=miasto39708.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie