dws Napisano 14 Marzec 2014 Autor Napisano 14 Marzec 2014 witam,czy ktoś jest w stanie pomóc w identyfikacji marki ciężarówki ze zdjęciadodam że jest to prawdopodobnie 1939 rok, błonie, na burcie z tyłu napis HOME...nie wygląda mnie to na żaden niemiecki samochód
maciekszprotawa Napisano 15 Marzec 2014 Napisano 15 Marzec 2014 http://carblueprints.info/blueprints/gaz/gaz-aa.gif
bunzel Napisano 28 Maj 2014 Napisano 28 Maj 2014 Proszę znawców o ustalenie marki poj. Człowiek z kapeluszem to zasłużony wieloletni dyrektor PEK Gródek" - prof. inż. Alfons Hoffman (1885-1963). Załoga na wycieczce,podpisano:Pomorze maj 1937 r.
Catadero Napisano 30 Maj 2014 Napisano 30 Maj 2014 Ciężarówka Chevrolet 1933-z zakładów w Belgii. Do Polski sprowadzano jeżdżące podwozia-rama na kołach, silnik, podszybie z szybą. W warszawskiej wytwórni karoserii (powstała w 1928) dodawano pakę" i kabinę. W ten sposób obniżano cenę sprzedaży. C.
bunzel Napisano 4 Czerwiec 2014 Napisano 4 Czerwiec 2014 Dziękuje, ciekawe! Poczekamy na inne opinie. Podobny do Fiata 621 L, ale nie pasowała mi maska silnika, w fiacie ma dwa rzędy.
Catadero Napisano 4 Czerwiec 2014 Napisano 4 Czerwiec 2014 Podobny-bo ma 2 koła z przodu, bliźniaki z tyłu, błotniki, kabinę i pakę. Nie kompromituj się...:-]C.
bunzel Napisano 5 Czerwiec 2014 Napisano 5 Czerwiec 2014 Jak pisałem, nie widziałem Chewroleta 1933 BB. Moja myśl odnosiła się do zdjęcia zamieszczonego przeze mnie, bo Fiat 621L ma żaluzję maski silnika z dwoma rzędami. Wcześniej przypuszczałem, że to być może Fiat. Mógłbyś zamieścić zdjęcie Chewroleta dla porównania.
krzyhal Napisano 5 Czerwiec 2014 Napisano 5 Czerwiec 2014 Szanowni Koledzy.Się nie ma co denerwowć, bo w tym czasie - jak zresztą w każdym czasie, ciężarówki były do siebie bardzo podobne - zwłaszcza proweniencji amerikanskiej.Nawet do Fiatów też były podobne!!!Podejrzewam, że w tym czasie wiekszość ciężarówek była do siebie po prostu podobna.Tak jak dzisiaj Actros - z daleka nie do odróżnienia jest od najnowszych Renówek czy innych Scanii. ;)Wtedy było dokładnie tak samo.Ja - po pierwszych przymiarkach - zwłaszcza po felgach - podejrzewałem, że to jakiś Chevrolet możet być.Ale coby dolać oliwy do ognia, daje fotkę Fordziaka - BB Stake trucka - dla porównania - tylko - bo ten z fotki bunzela to raczej Chevi jest.Ale podobieństwo uderząjące - prawda?
krzyhal Napisano 5 Czerwiec 2014 Napisano 5 Czerwiec 2014 Sorry - ale to francowate forum nie pozwala dodać fotki po wpisaniu treści więc dodaję teraz tego Fordziaka.
bunzel Napisano 6 Czerwiec 2014 Napisano 6 Czerwiec 2014 Duże zdjęcie na portalu:http://pomorskie.fotopolska.eu/443843,foto.html?o=miasto39708 ,jakby link się nie wyświetlił://pomorskie.fotopolska.eu/443843,foto.html?o=miasto39708.
Catadero Napisano 6 Czerwiec 2014 Napisano 6 Czerwiec 2014 W uzupełnieniu do ciężarówki z Gródka-logo elektrowni z lat II RP.C.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.