gudek82 Napisano 10 Marzec 2014 Autor Napisano 10 Marzec 2014 WitamJakiś czas temu, wstawiłem kilka przedmiotów do czyszczenia poprzez autolizę. Zajęty innymi sprawami zapomniałem o nich. Autolizę robiłem NaOH, popularnie zwana sodą. Po wyjęciu fantów pojawił się twardy biały nalot. Nie idzie go w żaden sposób usunąć. Może potraktować to kwasem np. fosforowym. Ma ktoś jakiś pomysłPozdrawiam
remington Napisano 10 Marzec 2014 Napisano 10 Marzec 2014 Dziwne.Opisz jakie metale czyściłeś, jakiego metalu użyłeś na anodę, w jakim pojemniku robiłeś i mniej więcej stężenie wodorotlenku sodu.ps. jesteś pewny że to było NaOH? Popularnie sodą nazywa się sodę oczyszczoną- spożywczą, czyli węglan potasu.
gudek82 Napisano 11 Marzec 2014 Autor Napisano 11 Marzec 2014 HejCzyściłem, kilka sztuk magazynków do wz.28, owinąłem je drutem aluminiowym, pojemnik standard plastik, było to NaOH popularny kret. Czyszczę tak klamoty od lat i nigdy nie miałem takiego problemu, o magach po prostu zapomniałem i przeleżały grubo ponad miesiąc w roztworze. Nalot jest tak twardy że nie idzie tego ruszyć szczotą. Jak znajdę chwilkę to wrzucę foto.Pozdrawiam
snajper-s1 Napisano 11 Marzec 2014 Napisano 11 Marzec 2014 Zrób jeszcze raz, krócej, i od razu standardowo na świeżo odczyść
remington Napisano 11 Marzec 2014 Napisano 11 Marzec 2014 Za długo leżało i to jest powód. Wytrąca się z roztworu jakiś osad. Powinno ładnie zejść przy powtórnej autolizie.
Red alf Napisano 11 Marzec 2014 Napisano 11 Marzec 2014 WitamZałatwiłem kiedyś tak sobie puche po masce pgaz nie było widać perforacji blachy;) ponowna autoliza nic nie pomogła a wręcz pogłębiła problem, elektroliza tez nie wiele dała kolor zmienił się na bardziej rudy;)Pomogła dopiero wiertara ze szczotą druciana, niestety.W wyniku tzw. autolizy jednyn końcowych produktów reakcji jest wodorotlenek glinu, substancja nie rozpuszczalna w wodzie, ruszyć to powinień jakiś silny kwas ale co z fantem?Ocet 10% sobie nie radził.PZDRRed alf
piotrek vickers Napisano 14 Marzec 2014 Napisano 14 Marzec 2014 Na jak długo można pozostawić czyszczony przedmiot w roztworze wody z kretem? 2 tygodnie moczenia nie zaszkodzą?
viator01 Napisano 14 Marzec 2014 Napisano 14 Marzec 2014 Ja tam robię autolizę przez dobę, maksymalnie do dwóch jak jest średnio skorodowany przedmiot. Wydaje mi się, że lepiej jest ją powtórzyć niż moczyć w takiej zupie.
gudek82 Napisano 20 Marzec 2014 Autor Napisano 20 Marzec 2014 z doświadczenia wiem że do 3-5 dni jest ok. Jeżeli dłużej może wystąpić efekt jak wyżej.
remington Napisano 20 Marzec 2014 Napisano 20 Marzec 2014 Jakby ktoś nie wiedział, proces autolizy trwa tak długo, puki nie roztwory się cała anoda w postaci cynku lub aluminium, ewentualnie puki nie przereaguje cały roztwór wodorotlenku, którego mogło być za mało w stosunku do ilości anody.
marcin 1984 Napisano 8 Kwiecień 2014 Napisano 8 Kwiecień 2014 Cholera już wie jak długo to w sumie powinno się czyścić. Niedawno wrzuciłem fanta do niezbyt mocnego roztworu 10 - 12% na mniej więcej 18 godzin i tu zonk - biała skorupa na całym czyszczonym przedmiocie mimo że się jeszcze cały proces chyba nie zakończył bo było jeszcze trochę nierozpuszczonego alu i bąble wciąż leciały. Wcześniej nie było takich akcji.pozdro
remington Napisano 8 Kwiecień 2014 Napisano 8 Kwiecień 2014 W roztworze 10-12% reakcja potrafi zachodzić bardzo intensywnie, roztwór sam się grzeje i przyśpiesza dodatkowo reakcję. Czy rozpuszczałeś czysty wodorotlenek sodu w czystej wodzie?
marcin 1984 Napisano 8 Kwiecień 2014 Napisano 8 Kwiecień 2014 Standardowo czysty NaOH w ciepłej kranówie. Zawsze tak robiłem i nie było takiej hecy jak teraz. Co do reakcji to raczej była umiarkowanie intensywna. pozdro
remington Napisano 8 Kwiecień 2014 Napisano 8 Kwiecień 2014 A czy w trakcie korozja standardowo się roztwarzała, odpadała i robiła się czarna?
marcin 1984 Napisano 8 Kwiecień 2014 Napisano 8 Kwiecień 2014 Tam gdzie nie obrosło tym białym syfem rdza odpadała jak trzeba.pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.