Skocz do zawartości

Biały osad, nalot po czyszeniu autolizą

gudek82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Jakiś czas temu, wstawiłem kilka przedmiotów do czyszczenia poprzez autolizę. Zajęty innymi sprawami zapomniałem o nich. Autolizę robiłem NaOH, popularnie zwana sodą. Po wyjęciu fantów pojawił się twardy biały nalot. Nie idzie go w żaden sposób usunąć. Może potraktować to kwasem np. fosforowym. Ma ktoś jakiś pomysł
Pozdrawiam
Napisano
Dziwne.
Opisz jakie metale czyściłeś, jakiego metalu użyłeś na anodę, w jakim pojemniku robiłeś i mniej więcej stężenie wodorotlenku sodu.
ps. jesteś pewny że to było NaOH? Popularnie sodą nazywa się sodę oczyszczoną- spożywczą, czyli węglan potasu.
Napisano
Hej
Czyściłem, kilka sztuk magazynków do wz.28, owinąłem je drutem aluminiowym, pojemnik standard plastik, było to NaOH popularny kret. Czyszczę tak klamoty od lat i nigdy nie miałem takiego problemu, o magach po prostu zapomniałem i przeleżały grubo ponad miesiąc w roztworze. Nalot jest tak twardy że nie idzie tego ruszyć szczotą. Jak znajdę chwilkę to wrzucę foto.
Pozdrawiam
Napisano
Witam
Załatwiłem kiedyś tak sobie puche po masce pgaz nie było widać perforacji blachy;) ponowna autoliza nic nie pomogła a wręcz pogłębiła problem, elektroliza tez nie wiele dała kolor zmienił się na bardziej rudy;)
Pomogła dopiero wiertara ze szczotą druciana, niestety.
W wyniku tzw. autolizy jednyn końcowych produktów reakcji jest wodorotlenek glinu, substancja nie rozpuszczalna w wodzie, ruszyć to powinień jakiś silny kwas ale co z fantem?
Ocet 10% sobie nie radził.
PZDR
Red alf
Napisano
Ja tam robię autolizę przez dobę, maksymalnie do dwóch jak jest średnio skorodowany przedmiot. Wydaje mi się, że lepiej jest ją powtórzyć niż moczyć w takiej zupie.
Napisano
Jakby ktoś nie wiedział, proces autolizy trwa tak długo, puki nie roztwory się cała anoda w postaci cynku lub aluminium, ewentualnie puki nie przereaguje cały roztwór wodorotlenku, którego mogło być za mało w stosunku do ilości anody.
  • 3 weeks later...
Napisano
Cholera już wie jak długo to w sumie powinno się czyścić. Niedawno wrzuciłem fanta do niezbyt mocnego roztworu 10 - 12% na mniej więcej 18 godzin i tu zonk - biała skorupa na całym czyszczonym przedmiocie mimo że się jeszcze cały proces chyba nie zakończył bo było jeszcze trochę nierozpuszczonego alu i bąble wciąż leciały. Wcześniej nie było takich akcji.

pozdro
Napisano
W roztworze 10-12% reakcja potrafi zachodzić bardzo intensywnie, roztwór sam się grzeje i przyśpiesza dodatkowo reakcję. Czy rozpuszczałeś czysty wodorotlenek sodu w czystej wodzie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie