Skocz do zawartości
  • 0

szabla

polkpolk

Pytanie

Napisano

Witam
Czy jest ktoś w stanie powiedzieć co to za szabla przedstawiona na zdjęciu. Z tego co wyczytałem to może być szabla husarska sądząc po rękojeści i grawerach takich jak księżyc i symbol przypominający skrzydła husarskie.

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przecież na obu fotkach są właśnie głownie w tym typie. Rękojeść pokazałem gdyż jest prawie identyczna do obiektu id.
Napisano
Dziękuję bardzo za wyjaśnienie tematu i naprowadzenie na trop. Teraz to tylko zaczerpnąć literatury w temacie i się dokształcać.
A jeszcze jedno pytanie! Na szabli jest grawer księżyca identyczny widziałem na szabli polsko-węgierskiej. Czy mam rozumieć, że grawer księżyca też był używany w różnych armiach tego okresu jako talizman. Podkreślam, że szable polsko-węgierską z księżycem widziałem w intrenecie, wiec po prostu mogła to być inna szabla kryjąca się tylko pod tą nazwą. Dziękuje jeszcze raz za zainteresowanie się tematem. Pozdrawiam
Napisano

Witam
Czy jest ktoś w stanie powiedzieć co to za szabla przedstawiona na zdjęciu. Z tego co wyczytałem to może być szabla husarska sądząc po rękojeści i grawerach takich jak księżyc i symbol przypominający skrzydła husarskie.

Napisano
A znaki na głowni to tzw cyfry kabalistyczne , które nic nie znaczą a są symbolem , talizmanem , mającym przynieść szczęście w boju właścicielowi szabli
Napisano
Widzę, że jakoś nikt się nie kwapi, więc może rozpocznę dyskusję.
Nie miałem czasu jeszcze przejrzeć za wiele materiałów, ale w książkach dotyczących uzbrojenia husarii podobnej nie widziałem. Przede wszystkim znacznie różni się jej oprawa. Brakuje mi przede wszystkim mocnych wąsów, które były typowe dla szabli czarnej oraz modeli broni węgierskiej, z której się wywodziła broń tej formacji (chyba, że chodzi o huzarów, ale to inna bajka). Również głownia wydaje się mniej masywna i o mniejszej krzywiźnie i z jedną strużyną (do tej pory spotykałem dwie).
Niezbyt dobre są te zdjęcia, ale ciekawe, że te symbole na głowni przypominają mi znaki alfabetu gruzińskiego.
Dobrze byłoby, żebyś dał wyraźne zdjęcia tych grawerów oraz rękojeści (pod różnym kątem, by lepiej pokazać jelec, który chyba ma kształt ażurowej tarczki).
Napisano
Rękojeść bardzo popularna w szablach okresu Rewolucji Francuskiej, używana zarówno w kawalerii jak i piechocie.Ten egzemplarz wygląda ,że ma długą głownię więc raczej kawaleria,chociaż widziałem w katalogach aukcyjnych z głownią dł.80cm określane jako piechoty.Dekoracja głowni charakterystyczna dla szabel europejskich XVIII wieku,symbole kabalistyczne tak jak napisał kolega wyżej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie