Skocz do zawartości
  • 0

Rosyjski tasak

Traveler

Pytanie

Napisano

Witam, chciał bym uzyskać jakąkolwiek informacje na temat tego przedmiotu, jest to moja pamiątka rodzinna, z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cyrylica
czyli nie Francja a Rosja
jak widać Kiczer nie odrobił zadania domowego z powodu właśnie lenistwa :)
reszta podał Ci Viator
Napisano
Kształt jelca całkowicie wyklucza francuskie pochodzenie, bo te miały jelce proste, a rosyjskie nieco pod kątem od strony rękojeści. Szkoda, że nie widać dobrze bić pułkowych, ale wydaje mi się, że może tam być 131 т. п. п." oraz jakiś numer (numer broni?)
Może to bazujący w Kijowie 131-й Пехотный Тираспольский полк (131 Tyraspolski pułk piechoty)
http://www.imha.ru/1144528219-pexotnyj-131-go-tiraspolskij-polk.html#.UwpxVc5qXTI
Napisano
To prawda - jak dopadłem klawiatury z cyrylicą, to z tego wszystkiego zapomniałem poprzeklejać kolejność liter. Też mi się wydaje, że to takie litery widać, że trzeba pod różnymi kątami patrzeć.
Napisano

Witam, chciał bym uzyskać jakąkolwiek informacje na temat tego przedmiotu, jest to moja pamiątka rodzinna, z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie.

Napisano

Zdjęcie dość kiepskie i niewiele pokazuje. Daj zbliżenie jelca i poszukaj ewentualnych bić. We francuskim wz. 1831 była nieco inna głownia u nasady. Rosyjski wz. 1848 był prawie identyczny.
Na zdjęciu z lewej jest francuski a z prawej rosyjski. Pośrodku rosyjski saperski.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie