Skocz do zawartości

Podstodolniaki Jadowite" czyli motocykle ze strychów i stodół. Part-16

Klemens Forel

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 224
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Stodołowa rama do emki. Może mi ktoś pomóc ustalić rocznik? Zajrzałem na kolyaskę, mają ciekawe zestawienie numerów ram i silników ale motocykl produkowały dwie fabryki. Nie dopasuję samodzielnie bo na ruskich bokserach się nie znam.

W zagadce prezentowany jest niemiecki motocykl MABECO czyli kopia Indiana Scout produkowana w latach 20-tych przez Siemensa w Berlinie. Jest tylko jedno ale. Przód ma zmieniony z wahacza pchanego resorowanego ćwierć eliptycznym resorem (wzorowanego na systemie Indiana)na system z trapezu z resorowaniem sprężynami rozciąganymi (FN lub inny pojazd).

Witam! Właśnie nabyłem nowy motorek NSU Quick. Znalezisko z szopy, przysypane przeleżało od wojny. Na tabliczce jest rok 1941, numery ramy też pokrywają się z datą w ewidencjach. Z wielką radością go czyszcziłem i pod grubą warstwą kurzu, smoły i smarów dotarłem do oryginalnej farby w pięknym stanie. Jest oliwkowo- brązowy z delikatnym połyskiem. Nie ma mowy o przemalowaniu po wojnie. Nie posiadał szparunków i ma mało chromów. Lampa przednia w kolorze felgrau a pod nią kolor czarny z połyskiem. Z innych ciekawostek ma również oryginalne wszystkie śrubu sygnowane (na trapezie nawet z napisem NSU), pojemnik na baterię, tylna lampa żółwik" wykonana w całości z miedzi.

Drodzy koledzy! Czy ma ktoś wiedzę, że Quick był też wcielony do woja już na etapie produkcji? Była robiona seria w 1942 w kolorze felgrau. A kolor oliwki? W necie znalazłem identyczny egzemplarz z opisem wersja militarna. Nie wiem nawet z jakiego kraju pochodzi bliźniak. W google trzeba wpisać nsu quick 1941. Proszę o komentarz i pomoc. Brakuje mitrochę części a nie mam znajomych z takim pojazdem. Potrzebuję podpowiedzi co kupić i jak go odrestaurować.

Po wyczyszczeniu smoły wrzucę zdjęcia.

Tomasz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie