Skocz do zawartości
  • 0

Dwa kościane przedmioty...

Napoleon North

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mi się wydaje, że nie tyle grot oszczepu, co raczej oścień - do polowaniatna ryby, widziałem gdzieś podobne, większość była ząbkowana, ale gładkie też się zdażają.

P.s. temat trochę stary, ale zaciekawił mnie temat, bo paleontologia należy do moich zainteresowań i nie mogłem się powstrzymać.
Napisano
Daj zbliżenie na strukturę materiału.
Moim zdaniem to rostra belemnitów,co prawda dosyc duże,ale tu piszą że osiągają nawet kilkadziesiąt cm :
http://www.geopic.pl/album/belemnity.jpg.php
Napisano
zdjęcia nie są idealne ale patrząc na kolor nie wygląda mi to na nieco przygrubą szpile kościaną tylko na rostra belemnitów. Jako laik w tym temacie na twoich zdjęciach zauważam bruzdę, wgłebienie po długości analogiczne z innymi dostepnymi zdjęciami- sama wielkość też dopuszczalna chociaż grubo ponad norme.Dziwne tylko ze Ty siedząc" w paleo od 8 lat jak to nakreśliłes nie widzisz analogii. Skoro uważasz ze to nie belemnit to może objaśnij nam dlaczego.
Napisano
To są właśnie polskie elyty. Człowiek 8 lat siedzi w paleo i na ogólnopolskim okołohistorycznym forum daje przedmiot do identyfikacji. Albo zbjjał bąki na studiach albo poprostu mija się z prawdą".
Chociaż w tym przypadku warto przejżeć w wyszukiwarce dorobek logina Napoleon North" . Temat dla pedagoga .
Wracając do
Belemnit mnóstwo tego w kopalniach żwiru ( przynajmniej u mnie )
Napisano
kolega opisał te przedmioty jako kościane, więc wykonane z kości, więc już na początku teoria o belemnitach upada, bo nie są z kalcytu.
Napisano
nikt tu chyba nic innego nie wymyśli! jeśli siedzisz w paleontologii to wiesz jaki waż ny jest kontekst znaleziska. jeżeli to jest ze żwirowni rzecznej to niekoniecznie jest z 14 metrów, co innego gdy z odkrywki, wtedy można pokusić się o dokładniejsze rozpoznanie i zbadanie stanowiska. ponieważ są dwa, zakładam, że znalezione w tym samym czasie w tym samym miejscu, to raczej odkrywka, więc może warto przyjrzeć się bliżej temu miejscu. nie ma kawałków zwęglonego drewna, obrobionych krzemieni, innych nieobrobionych kości itd? nie jest to globigerina którą można świetnie datować. ciężka sprawa z tymi kosteczkami, ale ciekawe są i warte zainteresowania!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie