Skocz do zawartości
  • 0

Czy to hełm adrian wz.15 ?

fella

Pytanie

Napisano

Witam, widziałem w sieci taki hełm z okrągłym emblematem na którym był orzeł w koronie,podobno przerabiali francuskie na wz.39,albo wz.15,nie wiem sam jak to już z tymi przeróbkami było,proszę o informację,pozdrawiam.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wyceniać można, jeśli nie są to rzeczy na sprzedaż (sprzedawane też, ale zgodnie z regulaminem musi być to zaznaczone w tytule wątku).
Napisano

Witam, widziałem w sieci taki hełm z okrągłym emblematem na którym był orzeł w koronie,podobno przerabiali francuskie na wz.39,albo wz.15,nie wiem sam jak to już z tymi przeróbkami było,proszę o informację,pozdrawiam.

Napisano
A kto miał niby przerabiać? Jeśli koledze chodzi o krótki okres istnienia polskich formacji zbrojnych we Francji (po kapitulacji Polski w kampanii wrześniowej) to na tym wz. 26 mógł być przypięty orzełek. Natomiast jeśli chodzi o 1939 rok i wcześniej- czyli regularne Wojsko Polskie to na wz. 26 orłów się nie przyczepiało bo ich nie mieliśmy na stanie. Na stanie były wz. 15- które zasadniczo od wz. 26 różniły się tym iż były składane z kilku donitowanych do siebie elementów...
Napisano
Bardzo dobre uwagi na temat hełmów francuskich i różnic pomiędzy wz. 15 i 26 znajdziesz w tym wątku
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=224545
Jeśli chodzi o przeróbki, to są one wykonywane głównie po wojnie, a nawet przez osoby handlujące militariami współcześnie, bo dodatnie orzełka podnosi cenę.
Na hełmach wz. 15 z września nie było orzełków, ponieważ w latach dwudziestych zrezygnowano z ich umieszczania.
Napisano
Teraz dopiero doczytałem pytanie. Jak napisał R51 hełmy wz. 26 były prawdopodobnie dostępne dla polskich żołnierzy dopiero we Francji (i to nie wszystkie jednostki je otrzymały). Było kilka sposobów ich oznaczania - malowanie orzełka od szablonu, mocowanie orzełka wz. 19 lub mocowanie orzełka właśnie tłoczonego z okrągłej blachy.
Napisano
A co to jest hełm wz. 39 ??? BO nie rozumiem?

My używaliśmy w hełmów wz.15 (które przerabiano również na hełmy dla pancerniaków)

A oddziały Polskie we Francji używały hełmów wz.15 jak i wz.26 (z orzełkiem jak już pisał kol. viator01 - malowanym,
mocowanym wz.19 lub wytłaczanym na blaszce (link) )

http://archiwumallegro.pl/oznaka_orzel_na_helm_francja_1940_r_kopia-1685895065.html

Jeżeli chodzi o hełm który wrzuciłeś, równie dobrze mógł mieć wytłaczany na blaszce francuski gorejący granat z inicjałami RF (zastąpił on chyba w latach '30 mocowany na wąsy wzór używany w hełmach wz. 15.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie