fella Napisano 12 Luty 2014 Autor Napisano 12 Luty 2014 Witam, widziałem w sieci taki hełm z okrągłym emblematem na którym był orzeł w koronie,podobno przerabiali francuskie na wz.39,albo wz.15,nie wiem sam jak to już z tymi przeróbkami było,proszę o informację,pozdrawiam.
viator01 Napisano 14 Luty 2014 Napisano 14 Luty 2014 Wyceniać można, jeśli nie są to rzeczy na sprzedaż (sprzedawane też, ale zgodnie z regulaminem musi być to zaznaczone w tytule wątku).
fella Napisano 12 Luty 2014 Autor Napisano 12 Luty 2014 Witam, widziałem w sieci taki hełm z okrągłym emblematem na którym był orzeł w koronie,podobno przerabiali francuskie na wz.39,albo wz.15,nie wiem sam jak to już z tymi przeróbkami było,proszę o informację,pozdrawiam.
fella Napisano 12 Luty 2014 Autor Napisano 12 Luty 2014 przepraszam za podwójne zdjęcie,niechcący mi wskoczyło.
fella Napisano 14 Luty 2014 Autor Napisano 14 Luty 2014 To może zacznę nowe wątki jeśli można,dziękuję jeszcze raz za pomoc ,pozdrawiam.
R51 Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 A kto miał niby przerabiać? Jeśli koledze chodzi o krótki okres istnienia polskich formacji zbrojnych we Francji (po kapitulacji Polski w kampanii wrześniowej) to na tym wz. 26 mógł być przypięty orzełek. Natomiast jeśli chodzi o 1939 rok i wcześniej- czyli regularne Wojsko Polskie to na wz. 26 orłów się nie przyczepiało bo ich nie mieliśmy na stanie. Na stanie były wz. 15- które zasadniczo od wz. 26 różniły się tym iż były składane z kilku donitowanych do siebie elementów...
viator01 Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 Bardzo dobre uwagi na temat hełmów francuskich i różnic pomiędzy wz. 15 i 26 znajdziesz w tym wątkuhttp://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=224545Jeśli chodzi o przeróbki, to są one wykonywane głównie po wojnie, a nawet przez osoby handlujące militariami współcześnie, bo dodatnie orzełka podnosi cenę. Na hełmach wz. 15 z września nie było orzełków, ponieważ w latach dwudziestych zrezygnowano z ich umieszczania.
viator01 Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 Teraz dopiero doczytałem pytanie. Jak napisał R51 hełmy wz. 26 były prawdopodobnie dostępne dla polskich żołnierzy dopiero we Francji (i to nie wszystkie jednostki je otrzymały). Było kilka sposobów ich oznaczania - malowanie orzełka od szablonu, mocowanie orzełka wz. 19 lub mocowanie orzełka właśnie tłoczonego z okrągłej blachy.
ktos451 Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 A co to jest hełm wz. 39 ??? BO nie rozumiem? My używaliśmy w hełmów wz.15 (które przerabiano również na hełmy dla pancerniaków) A oddziały Polskie we Francji używały hełmów wz.15 jak i wz.26 (z orzełkiem jak już pisał kol. viator01 - malowanym, mocowanym wz.19 lub wytłaczanym na blaszce (link) )http://archiwumallegro.pl/oznaka_orzel_na_helm_francja_1940_r_kopia-1685895065.htmlJeżeli chodzi o hełm który wrzuciłeś, równie dobrze mógł mieć wytłaczany na blaszce francuski gorejący granat z inicjałami RF (zastąpił on chyba w latach '30 mocowany na wąsy wzór używany w hełmach wz. 15.
Pytanie
fella
Witam, widziałem w sieci taki hełm z okrągłym emblematem na którym był orzeł w koronie,podobno przerabiali francuskie na wz.39,albo wz.15,nie wiem sam jak to już z tymi przeróbkami było,proszę o informację,pozdrawiam.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.