Skocz do zawartości
  • 0

Gorejący granat - nabijka

gudek82

Pytanie

Napisano

Witam
Po ostatnich zakupach wpadła mi nabijka z gorejącym granatem. Miejsce znalezienia ponoć Modlin. Obstawiam że jest z okresu Powstania Listopadowego, pytanie jest takie, czy ta nabijka jest Polska czy Rosyjska ?. Dodam że jest to odlew, wysokość ok. 6cm, szerokość ok. 2,5 cm, mocowanie na 3 uszka.
Pozdrawiam gudek82

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jeśli to oryginał - to jest polski emblemat z ładownicy żołnierza kompanii fizylierskiej w pułku piechoty liniowej z lat 1815-1831. Ale nie mam pewności czy to oryginał - zrobienie kopi z silikonowego odcisku i postarzenie go to dla fachowca żadem problem.
Napisano
A jak ma wyglądać? Tak, żeby na pierwszy rzut oka było wiadomo, że to kopia? Jeśli na allegro są sprzedawane podrabiane przez chińczyków ludwikówki to wczystko jest już możliwe. Pewność jest tylko wtedy, kiedy samemu się znajdzie.
Napisano
Płomień jak dla mnie dobry, szczególnie rewers świadczy o oryginalności. Co do id. to ja taki płomień identyfikuję jako carski z okresu powstania listopadowego.

Co do orła to widać, ze to kopia po dość ordynarnej sztucznej patynie. Fakt, że pogięty o niczym nie świadczy.

Pozdr.
Napisano
Rewers jak pisze pni, poza tym nie słyszałem o otrzymywaniu tak pięknej i jednolitej patyny w warunkach domowych przy użyciu jakiejś tam chemii... Takiej powłoki nie zrobi się w tydzień czy miesiąc...
Napisano
Piotrze, jak będzie wystawa znalezisk z reduty to przyjrzyj się uważnie płomieniom z ładownic, znalezionym przy szczątkach rosyjskich żołnierzy.
Napisano
Co do oryginalności to nie mam wątpliwości, zakup bezpieczny od kolegi, w moim gronie między nami nikt lipą" nie obraca,w 100 % jego wykop z Modlina, pytanie tylko czy Polski czy Rosyjski
Napisano

Witam
Po ostatnich zakupach wpadła mi nabijka z gorejącym granatem. Miejsce znalezienia ponoć Modlin. Obstawiam że jest z okresu Powstania Listopadowego, pytanie jest takie, czy ta nabijka jest Polska czy Rosyjska ?. Dodam że jest to odlew, wysokość ok. 6cm, szerokość ok. 2,5 cm, mocowanie na 3 uszka.
Pozdrawiam gudek82

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie