Skocz do zawartości
  • 0

Rogacz M17/18

skolcio

Pytanie

Napisano

Witam, proszę o porady dotyczące dalszej renowacji hełmu. Wyczyściłem go już ze rdzy i jakiejś domowej farby.

Najpierw trzeba by było zrekonstruować brakujący kawałek rantu w środku. W jaki sposób polecacie to zrobić?

Chciałbym zrobić go na 1939r, więc farba apfelgrun i kalki WH. Jednak pytanie, skąd wziąć nity? Bo chyba standardowe z M35 nie pasują. I jaki fasunek zamontować?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przepraszam, nie ten dział. W czasie robienia postu przeskoczyło mi ustawienie. Proszę o przeniesienie do działu konserwacja.
Napisano
Można by dorobić szpachlówka ale to ci odpadnie za duży ubytek rantu, poza tym byle puknięcie i ci odleci chyba ze użyjesz szpachlówki z dodatkiem włókna szklanego. Ja bym go tylko zabezpieczył (paraloid/tanina) i zostawił tak jak jest jak jest, bez ulepszania.
Napisano
Hm tylko ja chciałbym go wykorzystać do rekonstrukcji. Nadaje się, ponieważ nie oryginalnej farby tylko czysta zdrowa blacha trzeba coś zrobić z tym rantem. Mam trochę szpachli z włóknem szklanym, a może lepsza będzie żywica epoksydowa?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie