heniek1978 Napisano 2 Luty 2014 Autor Share Napisano 2 Luty 2014 Witam mam pytanie nigdy nie sprawdzałem ale jak domowym sposobem można sprawdzic monetę czy wykonana jest ze srebra? Bwolałbym jej nie zniszczyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 2 Luty 2014 Share Napisano 2 Luty 2014 najlepszym i najbezpieczniejszym sposobem jest wstawienie fotki na forum ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 2 Luty 2014 Share Napisano 2 Luty 2014 Najprościej sprawdzić, czy monetą można ysować" po kartce papieru (niektórzy sprawdzają na to ścianie). Jeśli są ślady jak po ołówku, to MOŻE być srebro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margor Napisano 2 Luty 2014 Share Napisano 2 Luty 2014 Może ale nie musi :) - aluminium też zostawia rysę podobnie jak różne stopy cynku, ołowiu, antymonu...Polecam zaopatrzyć się w ciecz chromową - dostępna na alle już za 5 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 2 Luty 2014 Share Napisano 2 Luty 2014 Magnes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 2 Luty 2014 Share Napisano 2 Luty 2014 Na rany Chrystusa.. ludzie o czym wy piszecie?? Jaki magnes, jakie pisanie po ścianie ???? Jak nie masz pewności to się dowiedz... jak nie,to milcz jak na milczeniu owiec ... Wybaczcie mi, ale jeżeli czegoś nie wiem, to proszę o pomoc tych co wiedzą a nie kombinuje z kwasami czy szczotkami drucianymi...czy innym drapaniem po murze czy magnesem. Cyny, cynku i aluminium też magnes nie złapie a po ścianie napiszę... nawet miedzią napiszę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 2 Luty 2014 Share Napisano 2 Luty 2014 Napisałem o próbie na kartce, ściana to mały żarcik, nikt raczej nie będzie niszczył ściany :)Z pytania kolegi wnioskuję o słabej orientacji w temacie, więc dla osoby niedoświadczonej próba pisania" na kartce papieru może dać pewną wskazówkę, prostą i łatwą, bez niszczenia monety (np. kwasem). No chyba, że ktoś nie odróżnia srebra od ołowiu czy aluminium.Dużo zależy od konkretnej monety, trudno uogólniać, ale przy wielu krążących a popularnych falsyfikatów, np. monet XIX, XX wiecznych, dla laika taka próba może być jakąś wskazówką (podobnie w pewnych przypadkach magnes). Sporo na pierwszy rzut oka nie najgorszych falsów (oczywiście zależy dla kogo, ale mógłbym wygrzebać jakiś przykład) jest wykonanych z dziwnych stopów, przypominających z grubsza srebro, ale nie rudzących". Oczywiście pozostaje jeszcze porównanie wagi z katalogową, ale to już może być większym problemem.Nie masz się co oburzać, weź pod uwagę, że pytanie pochodzi prawdopodobnie od osoby niespecjalnie zorientowanej w numizmatyce. Od czegoś trzeba zacząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 2 Luty 2014 Share Napisano 2 Luty 2014 sigis3, ja wiele jestem w stanie zrozumieć i wiem , że domowymi metodami ludzie sprawdzają srebro na różne sposoby. Obawiam się tylko, że inni wezmą do serca Twoje słowa i będą rysować po kartkach np. wafelkami" typu szelągi Zygmuntów czy im podobne a sam wiesz, że to ryzykowne. Niech ten dział żyje w zimowym okresie i niech ludzie się trochę postarają i dodają fotki a wszystko będzie dobrze ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margor Napisano 2 Luty 2014 Share Napisano 2 Luty 2014 Każdy kij ma dwa końce - może akurat dzięki temu rysowaniu objawią się nowe talenty w dziedzinie sztuki, wszak każde narzędzie dobre aby rozbudzić iskrę talentu - mimo wszystko polecam tańsze zamienniki a zdjęcia niezidentyfikowanych monet pokazywać na forum ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 2 Luty 2014 Share Napisano 2 Luty 2014 Skoro zdjęcie rozwiązuje tyle problemów, pomóżcie koledzehttp://odkrywca.pl/chinski-dolar,727911.html#727911 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniek1978 Napisano 5 Luty 2014 Autor Share Napisano 5 Luty 2014 http://allegro.pl/10-zlotych-1932-rok-ladne-i3936233916.html to zdjęcie z allegro ale moja moneta tak samo wygląda.Chceliscie fotke to jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 5 Luty 2014 Share Napisano 5 Luty 2014 heniek1978, gdyby moneta była nieczytelna, to byłbym w stanie zrozumieć Twoją prośbę, lecz w przypadku gdy jesteś w stanie ją rozczytać, wystarczy tylko użyć Google i wszystko jasne :) no chyba że Tobie Google nie działa ... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OpryskStonki Napisano 5 Luty 2014 Share Napisano 5 Luty 2014 No nieźle :D - wystarczyło zapytać z jakiego metalu jest dwuzłotówka z 1932. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniek1978 Napisano 6 Luty 2014 Autor Share Napisano 6 Luty 2014 Działa działa z tym że znalazłem ją na bardzo skarzonej ziemi zalanej chemikaliami stąd moje zastanowienie czy to srebro czyli srbra sie nic nie ima? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.