skolcio Napisano 1 Luty 2014 Autor Napisano 1 Luty 2014 Witam, czy poprawnie zidentyfikowałem nowy nabytek jako niemiecki hełm M18? W środku sygnatury chyba QE64 i z drugiej strony jakiś numer ale nie do odczytania(seria?).Pozdrawiam.
Rysiu_Hipokryta Napisano 4 Luty 2014 Napisano 4 Luty 2014 Kosa zdjęcie które wkleiłeś przedstawia jeden z typów M18, hełm kolegi to na pewno M18, M17 również miały dodatkowy nit przy dolnej krawędzi hełmu a od M16 różniły się w zasadzie tym że miały już stalową obręcz wewnątrz hełmu, M16 miały jeszcze skórzaną.
skolcio Napisano 1 Luty 2014 Autor Napisano 1 Luty 2014 Witam, czy poprawnie zidentyfikowałem nowy nabytek jako niemiecki hełm M18? W środku sygnatury chyba QE64 i z drugiej strony jakiś numer ale nie do odczytania(seria?).Pozdrawiam.
skolcio Napisano 1 Luty 2014 Autor Napisano 1 Luty 2014 Ok czyli jest to wzór M18? I jak to jest z tymi wzorami hełmów pierwszowojennych? Czym się różniły i w jakich okresach były produkowane? To niestety nie mój temat.
viator01 Napisano 1 Luty 2014 Napisano 1 Luty 2014 Jak chcesz poczytać o różnicach i zastosowaniu, to najlepiej na tej stronie - wejdź w niemieckiehttp://www.helmy.w8w.pl/
skolcio Napisano 1 Luty 2014 Autor Napisano 1 Luty 2014 Dzięki za link. Z tej stronki wynika iż posiadam hełm M17/18.
Pytanie
skolcio
Witam, czy poprawnie zidentyfikowałem nowy nabytek jako niemiecki hełm M18? W środku sygnatury chyba QE64 i z drugiej strony jakiś numer ale nie do odczytania(seria?).
Pozdrawiam.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.