Skocz do zawartości

Lotnisko Liegnitz (Legnica)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 324
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Pisałem wcześniej o głównej wieży naprowadzania samolotów /pięknie odnowiona /, ale była druga mniejsza dla śmigłowców usytuowana obok hangaru nr.1 /głównego/- był to mały domek, wieża była oszklona, widoczne są śmigłowce i na stojance samoloty transportowe.

Tak wygląda w zimowej szacie aktualnie wieża naprowadzania mniejsza, wyrosły 2 choinki, po lewej stronie w głebi widoczny pierwszy budynek sztabowy, po prawej drugi, widoczny narożnik największego hangaru nr.1
Lotnisko Legnica.

Uroczysta zbiórka z okazji kolejnej rocznicy Rewolucji Październikowej na lotnisku Legnica - 1986r.
Po prawej mój sąsiad, a zarazem dowódca lotniska płk.Kowalczuk, wspaniały człowiek, bardzo lubiany i szanowany przez pilotów / jestem w posiadaniu wielu zdjęć płk. /
W głębi stojące na stojankach śmigłowce Mi6.

Sztandar 688 pułku śmigłowców oraz piloci przed głównym budynkiem sztabu /przy głównym wjeździe na lotnisko/.
W budynku obok dowództwa była też poczta polowa lotniska, oddział KGB. Budynek w połowie jest ładnie odnowiony, druga część budynku aktualnie w remoncie.

Emerytowany pilot śmigłowca Mi6 T.D.Wasilijew z Legnicy, mieszkający w Tule, odwiedził Legnicę z okazji 20 lecia wycofania wojsk PGWAR we wrześniu 2013r. i przesłał mi fotografię na tle śmigłowca, którym latał.

Tak wyglądało lotnisko, krótko po opuszczeniu przez PGWAR.
Mieszkańcy Legnicy po latach swobodnie oglądali to, co zostało na lotnisku. Widoczna opona śmigłowca,gaśnice, płyty metalowe lotniska, porzucone części śmigłowców /nowe/ i wiele innego sprzętu /były też różnego typu pojazdy uszkodzone lub złomowane, szukam zdjęć w swoim archiwum/.
Po prawej stronie w górnym rogu widoczna mała wieża naprowadzania śmigłowców.
Tak było ...

Odnalazłem zdjęcie przepięknego budynku, Domu Oficera - niestety w trakcie rozbiórki, pisałem o tym wcześniej w innym wątku o PGWAR, co niedzielę o godz.9 rano byliśmy z kolegami /też rosjanie / w kinie / bilet za symboliczną złotówkę /, to był koniec lat 50-tych i sześćdziesiąte.
W głębi widoczny budynek dla lotników i ich rodzin typu ,,Leningrad,,- budynek przy ul. Świerczewskiego dla pracowników cywilnych, oraz widoczne 3 budynki koszarowe.
Po prawej stronie za płotem betonowym widoczny budynek-magazyn uzbrojenia SO KBW, później Szkoły Łączności.
Ulica teraz nosi nazwę Tadeusza Gumińskiego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie