viator01 Napisano 28 Styczeń 2014 Napisano 28 Styczeń 2014 Czy są jakieś oznaczenia. Przydałyby się też wymiary - długość i szerokość głowni oraz zakończenie głowni - tego akurat na fotkach nie ma.Wg mnie nie będzie to mieczyk" a raczej pałasz. Przypomina nieco angielski M1796 oficera ciężkiej kawalerii. Poszukam linków, to porównasz.
ktos451 Napisano 28 Styczeń 2014 Napisano 28 Styczeń 2014 Nie za krótkie na pałasz? Może jakiś tasak?
viator01 Napisano 28 Styczeń 2014 Napisano 28 Styczeń 2014 Trudno orzec, może i za krótkie to coś, ale bez wymiarów nic więcej nie da się stwierdzić. Tasak raczej odpada ze względu na kształt ostrza. Może to jakiś detal ozdobny.Napisałem, że przypomina mi akurat taką broń ze względu na przekrój głowni. Długość bardziej może wskazywać na broń oficera piechoty czy artylerii. Za mało danych, żeby coś stwierdzić jednoznacznie, a fotki niewiele wnoszą. Wzory też tak pocięte, że ciężko stwierdzić co przedstawiają.
fenikz Napisano 28 Styczeń 2014 Autor Napisano 28 Styczeń 2014 Ok dziękuję jak pomierze to podam wymiary.
Cyrograf15 Napisano 28 Styczeń 2014 Napisano 28 Styczeń 2014 Nie wiele widać na fotkach ale coś mi to mieczem masońskim zalatuje.Wojtek
viator01 Napisano 29 Styczeń 2014 Napisano 29 Styczeń 2014 Rzeczywiście jakoś trudno się ogarnąć przy tej liczbie jednakowych i małych zdjęć, ale sama głownia nie wygląda na głownię miecza, a miecze masońskie były dwusieczne, czyli inaczej niż ten na fotografiach.
Pytanie
fenikz
Proszę o pomoc w id tego mieczyka
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.