Jump to content
  • 0

Niwelator

czarekg1

Question

Witam Kolegów !
Wiem, wiem, wiem..... Pytanie na bardzo wysokim poziomie ogólności ! Chodzi o to, czy któryś z Kolegów zetknął się osobiście ( nie internetowo ) z takim urządzeniem topograficznym..,geodezyjnym..o nazwie niwelator w wydaniu wojskowym ? Przyrząd do podobno mierzenia róznic w wysokości wzniesień terenowych. Pytanie takie bardzo ogólne, bo ne chciałbym Kolegom zawracać d.., jeśli okazałoby się ,ze Koledzy nie mieli kontaktu z tym ustrojstwem.
Ktoś telefonicznie proponuje mi wysłanie takiego urządzenia - czlowiek w podeszłym wieku, nie robiący fotek komórką i twierdzący, że było to używane w latach 60-tych w WP, produkcja polska - PZO Warszawa, kolor khaki : - )) !
Uprzejmie Kolegów pozdrawiam !

16 answers to this question

Recommended Posts

nie bardzo rozumiem twoje pytanie...
niwelator - sprzęt geodezyjny.
czy wojsko używało? oczywiście, że tak.
Do dziś istnieją struktury w wojsku, które zajmują się pracą topograficzno-geodezyjną. Na przestrzeni lat różnie zwane...topograficzna, topogeodezyjna, obecnie geograficzna.
a i sprzęt na chwilę obecną bardziej nowoczesny.

a bez zdjęć... niewiele da się powiedzieć o samym sprzęcie - czy sprawny itd itp

http://www.google.pl/search?q=niwelator+wojskowy&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=VN_eUqHkAoTBswbx3YDwBw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1366&bih=653#q=niwelator+wojskowy%2BPZO&tbm=isch

Kurczę!Ale zamieszania narobiłem !A nie chciałem !Sorry ( to podobno modne : - ))
Uproszczę:
To starszy pan z Krosna,bardzo daleka rodzina. Trochę słabo funkcjonuje pamięciowo. Trzeba to uszanować. Czasami sobie o mnie przypomni i dzwoni lub pisze. W latach 60-tych słuzył zawodowo w LWP.
Ma to coś i pyta , czy chcę.
Twierdzi, że było to uzywane w woju i ma numer .....oraz napis NI 4, oprócz PZO.
Ponieważ czasami, w przeszłości proponował mi różne pamiatki z przeszłości, twierdząc, ze są wojskowe " ( a nie były), to pstanowiłem Kolegów zapytać
.Serdecznia Kolegów pozdrawiam

Bardzo Kolegom dziękuję!
Przejaśnia się...
2 finalne pytania :
1)Sprzęt, jak rozumiem był ogólnoużytkowy ", nie tylko dla WP ?
2) Czy farba khaki może świadczyć o specjalnej edycji " dla woja ?
Jeszcze raz Kolegów przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam !
P.S. - dopytuję o wojskowość " tego sprzętu, gdyż tylko wojskowe pamiątki są w kręgu moich zainteresowań.

Geodeci są jak i w wojsku tak i w życiu cywilnym, a czy akurat ten typ niwelatora jest wojskowym instrumentem mierniczym? Nie koniecznie, w tamtych latach wogóle sprzęt optyczny był na wagę złota więc nie można stwierdzić przeznaczenia jego przez producenta. Ogólnie to dla geodezji.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information