Skocz do zawartości
  • 0

Niwelator

czarekg1

Pytanie

Napisano
Witam Kolegów !
Wiem, wiem, wiem..... Pytanie na bardzo wysokim poziomie ogólności ! Chodzi o to, czy któryś z Kolegów zetknął się osobiście ( nie internetowo ) z takim urządzeniem topograficznym..,geodezyjnym..o nazwie niwelator w wydaniu wojskowym ? Przyrząd do podobno mierzenia róznic w wysokości wzniesień terenowych. Pytanie takie bardzo ogólne, bo ne chciałbym Kolegom zawracać d.., jeśli okazałoby się ,ze Koledzy nie mieli kontaktu z tym ustrojstwem.
Ktoś telefonicznie proponuje mi wysłanie takiego urządzenia - czlowiek w podeszłym wieku, nie robiący fotek komórką i twierdzący, że było to używane w latach 60-tych w WP, produkcja polska - PZO Warszawa, kolor khaki : - )) !
Uprzejmie Kolegów pozdrawiam !

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nie bardzo rozumiem twoje pytanie...
niwelator - sprzęt geodezyjny.
czy wojsko używało? oczywiście, że tak.
Do dziś istnieją struktury w wojsku, które zajmują się pracą topograficzno-geodezyjną. Na przestrzeni lat różnie zwane...topograficzna, topogeodezyjna, obecnie geograficzna.
a i sprzęt na chwilę obecną bardziej nowoczesny.

a bez zdjęć... niewiele da się powiedzieć o samym sprzęcie - czy sprawny itd itp

http://www.google.pl/search?q=niwelator+wojskowy&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=VN_eUqHkAoTBswbx3YDwBw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1366&bih=653#q=niwelator+wojskowy%2BPZO&tbm=isch
Napisano
Kurczę!Ale zamieszania narobiłem !A nie chciałem !Sorry ( to podobno modne : - ))
Uproszczę:
To starszy pan z Krosna,bardzo daleka rodzina. Trochę słabo funkcjonuje pamięciowo. Trzeba to uszanować. Czasami sobie o mnie przypomni i dzwoni lub pisze. W latach 60-tych słuzył zawodowo w LWP.
Ma to coś i pyta , czy chcę.
Twierdzi, że było to uzywane w woju i ma numer .....oraz napis NI 4, oprócz PZO.
Ponieważ czasami, w przeszłości proponował mi różne pamiatki z przeszłości, twierdząc, ze są wojskowe " ( a nie były), to pstanowiłem Kolegów zapytać
.Serdecznia Kolegów pozdrawiam
Napisano
Bardzo Kolegom dziękuję!
Przejaśnia się...
2 finalne pytania :
1)Sprzęt, jak rozumiem był ogólnoużytkowy ", nie tylko dla WP ?
2) Czy farba khaki może świadczyć o specjalnej edycji " dla woja ?
Jeszcze raz Kolegów przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam !
P.S. - dopytuję o wojskowość " tego sprzętu, gdyż tylko wojskowe pamiątki są w kręgu moich zainteresowań.
Napisano
Geodeci są jak i w wojsku tak i w życiu cywilnym, a czy akurat ten typ niwelatora jest wojskowym instrumentem mierniczym? Nie koniecznie, w tamtych latach wogóle sprzęt optyczny był na wagę złota więc nie można stwierdzić przeznaczenia jego przez producenta. Ogólnie to dla geodezji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie