Skocz do zawartości
  • 0

Czesc wisiorka i?

Lukasz88

Pytanie

Napisano

Witam prosze o rozjasnienie mi pochodzenia okresu znalezisk kon prawdopodobnie braz/miedz na temat drugiego przedmiotu niewiele moge powiedziec oprocz tego ze z kazdej strony kwadratu ma gwiazde dawida i wydaje mi sie ze jest to napis jude jezeli sie myle prosze mnie poprawic i powiedziec do czego ow przedmiot sluzyl pozdrawiam

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dzięki serdeczne panie Tyfus ,może ktoś wie coś o drugim przedmiocie,czy jest to część wisiorka ktoś spotkał się z podobnym egzemplarzem i co nieco rozjaśni.
Napisano
Potwierdzam jest to drejdel jaki kolega G1ml1 przedstawił na zdjęciu.Ponawiam pytanie czy drugi przedmiot jest chociaż częśćią jakiegoś wisiorka zdrów.
Napisano
Tyfus ten przedmiot faktycznie przypomina bączek-drejdel ale to chyba jednak coś innego. ...czteroboczny bączek z pojedynczą literą hebrajską po każdej stronie, który służy do uprawiania tradycyjnej żydowskiej gry hazardowej podczas święta Chanuka..." cyt. z Twojego linku. Przedmiot na fotografii ma natomiast na każdym polu gwiazdę. Nijak to nie pasuje do bączka bo za każdym razie wypadnie to samo( mimo wszystko nie będzie to symbol na bączkach stosowany...)
Reasumując nie jest to Drejdel ( a przynajmniej nie jest to jego klasyczna i najbardziej rozpowszechniona forma)
pozdrawiam
Napisano
G1ml1 w Twoim linku hebrajskie symbole faktycznie są wpisane w gwiazdę. Tak samo jest zapewne z omawianym przedmiotem. Po prostu z opisu przedmiotu wywnioskowałem ,że na każdym polu jest ten sam symbol( tylko jedna fotka) co czyniłoby taki drejdel mało praktycznym...
Przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam.
Napisano
Witam po drugiej stronie przedmiot jest gładki, napisu nie dostrzegam, choć na koniu jest coś w po dobie inicjału K". Jednakże spostrzeżenie na temat stajni, może być trafne w pobliżu znalazłem część numeru od dorożki z 1944 a 300 metrów dalej znajduje się zarośnięta stadnina.Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie