maadin Napisano 18 Styczeń 2014 Autor Napisano 18 Styczeń 2014 Witam, trafiła mi się taka duża skrzynia. Może ktoś ma jakiś pomysł, do czego mogła służyć? Z boku ma list nadawczy, możliwe,że podróżna, ale wymiarowo trochę za duża się wydaje. Długość 160cm, wysokość 40cm, głębokość 50cm. Pozdrawiam
steell Napisano 20 Styczeń 2014 Napisano 20 Styczeń 2014 PS: Typowy kształt trumny, przy transporcie masowym na duże odległości jest mało praktyczny.
maciekszprotawa Napisano 20 Styczeń 2014 Napisano 20 Styczeń 2014 Kształty trumny do transportu jak ta skrzynia były używane kiedyś. A poprzeczka nie wyklucza, że to trumna. Poszukaj po internecie. Może drewno ma jakiś zapach? (smród?) kombinuj.
maciekszprotawa Napisano 20 Styczeń 2014 Napisano 20 Styczeń 2014 Pozwolę sobie wysunąć teorię. Gottlieb Schlapps nie umarł wcale w Rosji. Tzn umarł, ale nie ten. Gottlieb Schlapps ur.18 Mar 1844 w Rosji, a zm.26 gru 1924r w Rumuni. A ta skrzynia posłużyła to transportu zwłok do ojczyzny. Wszystko by się zgadzało?
steell Napisano 19 Styczeń 2014 Napisano 19 Styczeń 2014 Nie chcę się rozpędzać, ale w jaki sposób transportowano zwłoki żołnierzy pochodzące z ekshumacji.
maciekszprotawa Napisano 20 Styczeń 2014 Napisano 20 Styczeń 2014 I parapara to nie miasto tylko z albańskiego: pod warunkiem". Więc jest to trumna. Ma ktoś lepszą teorię?
maciekszprotawa Napisano 20 Styczeń 2014 Napisano 20 Styczeń 2014 Data wskazuje na rok/miesiąc/dzień. Więc w miarę pasuje do daty śmierci
blind44 Napisano 21 Styczeń 2014 Napisano 21 Styczeń 2014 Na moje oko kufer jak kufer - możliwe że dostosowany długością do przesyłanego towaru czyli raczej nie zwłok. Poprzeczka dla wzmocnienia ze względu na długość. W czasach gdy nie było palet euro i firm kurierskich pakowano towary w rożne skrzynie (z bezpiecznym zamknięciem jeśli miały być wielorazowego użytku) niekoniecznie standardowych wymiarów. A tylko właściciel mógłby powiedzieć do czego ten konkretnie służył.
blind44 Napisano 21 Styczeń 2014 Napisano 21 Styczeń 2014 Na moje oko kufer jak kufer - możliwe że dostosowany długością do przesyłanego towaru czyli raczej nie zwłok. Poprzeczka dla wzmocnienia ze względu na długość. W czasach gdy nie było palet euro i firm kurierskich pakowano towary w rożne skrzynie (z bezpiecznym zamknięciem jeśli miały być wielorazowego użytku) niekoniecznie standardowych wymiarów. A tylko właściciel mógłby powiedzieć do czego ten konkretnie służył.
Pytanie
maadin
34 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.