viator01 Napisano 14 Styczeń 2014 Napisano 14 Styczeń 2014 Na bagnet M1895 nie wygląda. Tamte miały ostrze z przeciwnej strony głowni - w stronę lufy. Możesz podać wymiary - długość całkowita i głowni dla pewności?Może to być nie bagnet bojowy, ale pamiątkowy i dlatego bez prawidłowego rowka.
Liwiusz66 Napisano 14 Styczeń 2014 Napisano 14 Styczeń 2014 Fotki tak liche, że wprowadzają w błąd, lepsze 35 lat temu robiłem Smieną.Według mnie jest to model 1895, ( głownia jest prawidłowo zwrócona , płaskie zbrocze , grzbiet wygląd na ostrzony, stąd takie wrażenie), ucięty jelec i brak przycisku blokady.Reszta jak pisze viator „pamiątkowy, lub kombinowany”
viator01 Napisano 14 Styczeń 2014 Napisano 14 Styczeń 2014 Rzeczywiście - teraz widzę, że chyba obosieczny :)
por.pil.020 Napisano 16 Styczeń 2014 Napisano 16 Styczeń 2014 Potwierdzam, jest to austriacki bagnet prywatny , jelec obustronnie ucięty (oczko" na lufe i hak na temblak), wciecie na karabin jest tak fabrycznie juz zrobione i bylo takie symboliczne, wiele razy sie z takimi spotkalem, mam tez paradne ktore w ogóle nie mają wejscia na bagnet i glowica stanowi 1 odlew bez zatrzasku lub z atrapa tegoż.
Jabol1944 Napisano 14 Styczeń 2014 Autor Napisano 14 Styczeń 2014 Interesuje mnie bardziej mcoownaie bagnetu tak jak mówie inne niż normalne. I do tego moim zdaniem krzywo wycięte z tąd moje zastanowienie nad przeznaczeniem. Dorwę aparat lepszy to wrzucę dokładniejsze fotki albo w lepszym swietle. Bagnet nie jest obusieczny jest po prostu naostrzony z dwóch stron.Co znaczy bagnet pamiątkowy?
Liwiusz66 Napisano 14 Styczeń 2014 Napisano 14 Styczeń 2014 Pamiątkowy / paradny jest to bagnet, który z braku szczeliny nasady w głowicy rękojeści nie można założyć na karabin. To tak jak u Ciebie a nacięcie występujące na Twoim bagnecie zrobił ktoś na wzór bagnetu bojowego.
Pytanie
Jabol1944
...
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.