Skocz do zawartości
  • 0

dokument

chrapek

Pytanie

Napisano

prosiłbym o pomoc w identyfikacji dokumentu, kupiłem ostatnio na giełdzie staroci i chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o nim, na pewno znajdzie się ktoś, kto zna się na takich dokumentach, z góry dziękuję za pomoc

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

prosiłbym o pomoc w identyfikacji dokumentu, kupiłem ostatnio na giełdzie staroci i chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o nim, na pewno znajdzie się ktoś, kto zna się na takich dokumentach, z góry dziękuję za pomoc

Napisano
Jak Ci powiem to nie uwierzysz:) musze troszkę przetłumaczyć z niemieckiego.Potrwa ,ale poczekaj:)Dokument prawdopodobnie z 1520 r.Chodzi o miasto Wrocław.Jest to dokument skierowany do radców miejskich miasta Breslau czyli Wrocław.Prawdopodobnie sprawozdanie z posiedzenia rady miasta? .W treści jest mowa o obywatelach ,jakiejś wsi i gruntach.Zwróć się do archiwum miejskiego we Wrocławiu
http://www.ap.wroc.pl/
.Ja więcej pomóc nie mogę.
Napisano
Musze przetłumaczyć pewne słowa ,których nie rozumiem,ale zaczyna się tak
Wir, Rathmanne der Stadt Bresslau von chöniglicher gewaltt...urkunden und thun khundt öffentlich mit diesem Brieff vor jedermanniglich, dass..." ciężka sprawa.Zwróć się tam gdzie napisałem.
Napisano
w moje ręce wpadł już bez pieczęci i bez sznurka. wrzucę dokładniejsze zdjęcie fragmentu oczywiście, jeśli jesteś w stanie odczytać to pismo to mogę zdjęcia o dużej rozdzielczości podesłać na mejla. dzięki
Napisano
dzięki, kupiłem go za kilkanaście złotych od pijaczka, ale jeśli jest prawdziwy to jego miejsce jest w muzeum. dzięki za pomoc w identyfikacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie