stonson Napisano 7 Październik 2014 Autor Napisano 7 Październik 2014 jakaś blaszka cynkowa może nakrętka od słoika lub coś w podobie
stonson Napisano 7 Październik 2014 Autor Napisano 7 Październik 2014 część butelki lub jakiegoś naczynia z krzyżem żelaznym i nr.42
stonson Napisano 7 Październik 2014 Autor Napisano 7 Październik 2014 butelka dr schroders aufbausalz
stonson Napisano 7 Październik 2014 Autor Napisano 7 Październik 2014 i ostatnie kilka wypadów na śmietniczek
sturmpanzer73 Napisano 11 Październik 2014 Napisano 11 Październik 2014 Kavalier to resztki pudełka po paście do butów, też znalazłem takie
DOMILUD PL Napisano 10 Grudzień 2014 Napisano 10 Grudzień 2014 E no manierka stonson że hej. Choć to standard i nie powinna dziwić na ruskim wyposażeniu, ale u żadnego z lubańskich kopaczy jeszcze nie widziałem.
feld Napisano 10 Grudzień 2014 Napisano 10 Grudzień 2014 E tam swego czasu w pewnych okolicach za Mściszowem wychodziło ich naprawdę sporo-czyli 6 DGL miała sporo zdobycznego sprzetu na wyposażeniu-karabinki berthier,lebel,krangi,były kiedyś tam dośc powszednim znaleziskiem.Ach te czasy...
bjar_1 Napisano 10 Grudzień 2014 Napisano 10 Grudzień 2014 6.VGD z takim badziewiem? A nie było tam jakiegoś VS?
DOMILUD PL Napisano 10 Grudzień 2014 Napisano 10 Grudzień 2014 No właśnie, 6.VGD to raczej na zachód od Lubania. Chociaż w całej operacji ta jednostka stanowiła najsłabsze ogniwo, tak pod względem ludzkim jak i ekwipunku. A więc wszystko możliwe.Szkoda feld, że to nie moje czasy:)
bjar_1 Napisano 10 Grudzień 2014 Napisano 10 Grudzień 2014 Nie wiem jak tam u Was, ale moi znajomi łoili pozycje 6.VGD jeszcze z zimy 44/45 za Radomiem i takich egzotycznych rzeczy nie stwierdzali. No chyba, że już później nasycono stan posiadania dywizji takimi cudami, ale nie sądzę.
DOMILUD PL Napisano 10 Grudzień 2014 Napisano 10 Grudzień 2014 Wokół Lubania wychodzi amunicja Kraga, Lebela, długie Mosiny :), menażki M08 czy łopatki z I-wojny. Też mi się wydaje, że większość to Volkssturm.
feld Napisano 14 Grudzień 2014 Napisano 14 Grudzień 2014 Rejon Godzieszowa-las w kierunku na Strzelno-pod gore w kierunku spalonej lesniczowki-pozycje 37 pułku z 6DGL -lata 90-pomijając trafia a tam liczne szczątki żołnierzy z tej dywizji,oraz żołnierzy radzieckich)na popiersiach okopów-manierki -włoskie,amerykańskie,austryjackie,broń wszelkiej maści i typy-nawet angielskie enfildy-najbardziej dziwnym trafem było wymontowane działko typu browning z amerykańskiego bombowca,leżące na przedpiersiu okopu-że brało udział w walce świadczyły o tym liczne łuski wystrzelone z niego.
feld Napisano 14 Grudzień 2014 Napisano 14 Grudzień 2014 Przepraszam za pisownie,ale jestem w pracy za granicą,pisze z telefonu,z wifi-często przerywa i czasem literki zanikają,ale kontekst jest w miarę czytelny...chyba.
bjar_1 Napisano 14 Grudzień 2014 Napisano 14 Grudzień 2014 Musi po styczniowym laniu podpompowali stan posiadania dywizji takimi cudami ;)
aczapa Napisano 14 Grudzień 2014 Napisano 14 Grudzień 2014 WitamNakrętka z napisem Kavalier jest od pasty do butów. Okres raczej pierwszowojenny.Pozdrawiam
DOMILUD PL Napisano 14 Grudzień 2014 Napisano 14 Grudzień 2014 Dodajmy do tego włoskie saperki, polskie i angielskie łuski od Mausów, francuską amunicję od MAS itd. To też stamtąd :)Tam też stanął front od początku marca do końca wojny.Ale broni i działek już tam raczej nie utrafisz. Teren przekopany mocno.Ale nie daleko resztki samolotu owszem :)
feld Napisano 14 Grudzień 2014 Napisano 14 Grudzień 2014 Ten samolot?ten za górką na skraju lasu?kurcze z 10 lat temu ostatni raz tam byłem,jak teren coś tam dawał jeszcze,choć juz sporadycznie.Ale blisko 100 metrów -był taki młodniczek-przemieszane pozycje (pojedyncze dołki strzeleckie)niemieckie i rosyjskie-tam sporo klamotow było i przy odrobinie szczęścia , coś tam wyłowić by jeszcze można.Tak samo przy drodze godzieszowskiej w miejscu okrążenia i rozbicia radzieckiego dywizjonu artylerii.Tam fanty wychodziły na płaskim nie w dołkach-wiec...jeszcze coś tam można wyłuskać.No,ale ja już się dawno tam nie wybierałem,chyba że w podruz sentymentalną.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.