Skocz do zawartości

Wojna w Dolinie Kwisy-ocalone od zapomnienia cz.5

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • Odpowiedzi 447
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Spotkany gość w lesie stwierdził, że tutaj nie wiele znajdziemy. Lekko podcięty, zmorzony upałem usiadł pod drzewem i obserwował jak z kolegą czesaliśmy teren. Coś tam wspominał o tym, że sam tu znalazł parę karabinów, hełmy itd. itp.
Gdy spytałem, czy coś mu zostało, odpowiedział po krótkim namyśle: Kupe prochu :D

Po czym wyjął z reklamówki mocnego browarka w plastikowej butelce, łyknął kilka haustów i ... zasnął. Po jakichś 10 min obudził się i znowu zaczął rozmowę. Zagadałem, czy wie że niecały kilometr stąd spadł ruski samolot? Odpowiedział, że nie ruski tylko niemiecki i jakieś 200m w drugą stronę.
Taaa? Trochę mnie zaskoczył.

Mówił, że na pewno Niemiec, amunicja się paliła, pełno łusek itd. Po czym przypomniawszy sobie o celu wyprawy do lasu (zapewne przecinka) wstał i wyruszył dalej. Na odchodnym rzucił: Tu nie szukajcie, idźcie tam pod mój dom. Tam więcej znajdziecie

No to nie było wyjścia, następnym razem już sam zmieniłem miejscówkę. Gość miał rację. Samolot był, a raczej jego mizerne resztki. Jak zwykle. Sporo stopionego aluminium. W tym i taki twór. Po łusce poznałem, że to rzeczywiście Niemiec. Tylko jaki?

Jako że skraj wsi, samolot dawno wywieziono na złom, a okoliczna ludność zapewne rozebrała resztę. Zostało pełno aluminiowego drobiazgu, który przez kilka dni pozbierałem. Wśród blach poszycia zdarzały się jednak sygnowane szczątki. Typ maszyny jednak wciąż pozostawał zagadką. W grę wchodziły dwa: Bf 109 i Fw 190. Tylko który?

Gdy znalazłem blachę osłony wyłącznika rozrusznika i spojrzałem w domu na kokpit Focke Wulfa, myślałem, że jestem w domu. Widoczny z prawej strony, od razu rzuca się w oczy.
Gdy jednak dopiero po jakimś czasie identyczny (nieco ukryty) element znalazłem w Me 109, rączki opadły.

Na fotce rzeczy które udało się zidentyfikować w kokpicie samolotu Focke-Wulf Fw 190 :
1. Od lewej z góry sygnalizator tlenu tzw. O2-wachter
2. Tabliczka rozrusznika – Starter
3. Wyłącznik – jak widać na fotce produkowany w dalszym ciągu, cena bodaj 10 EUR.

Z grubsza tyle pozostało po maszynie. Żeby znaleźć tych kilkanaście identyfikowalnych przedmiotów z fotek wcześniejszych trzeba było trochę odłamków pozbierać. Prawie dosłownie leżały w darni.

Pewnie jakieś graty mogą być po zagrodach, nie pytałem. Starsi pomarli, budują się młodzi. W końcu ludność napływowa, więc świadków zdarzenia nie ma.

Może uderzę jeszcze raz do gościa z lasu z mocnym browarkiem ? :D
Pewnie oprócz kupy prochu coś tam jeszcze ma.

Identyfikacja załogi raczej nie wchodzi w rachubę. Z książki wilcza wynika, iż w szczycie walk podczas operacji Kozica, w dniu 03.03.1945r. Niemcy odnotowali straty kilku maszyn tego typu. Wszystkie w szeroko rozumianym obszarze Lubania – promień ok. 20km. Są nazwiska kilku pilotów. Resztki odnalezionego Fw 190 – to na pewno pozostałości jednej z tych maszyn. Której?

Na zdjęciu bohaterowie odsłony - w pewnym momencie chyba najlepsze myśliwce WW2 - samoloty Focke-Wulf Fw 190 A-8 z JG 300 1944r.

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie