Kriczer Napisano 18 Sierpień 2014 Share Napisano 18 Sierpień 2014 fajna galeria i fajne fotki, że tobie się chce to wszystko elektrolizować ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 Spotkany gość w lesie stwierdził, że tutaj nie wiele znajdziemy. Lekko podcięty, zmorzony upałem usiadł pod drzewem i obserwował jak z kolegą czesaliśmy teren. Coś tam wspominał o tym, że sam tu znalazł parę karabinów, hełmy itd. itp. Gdy spytałem, czy coś mu zostało, odpowiedział po krótkim namyśle: Kupe prochu :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 Po czym wyjął z reklamówki mocnego browarka w plastikowej butelce, łyknął kilka haustów i ... zasnął. Po jakichś 10 min obudził się i znowu zaczął rozmowę. Zagadałem, czy wie że niecały kilometr stąd spadł ruski samolot? Odpowiedział, że nie ruski tylko niemiecki i jakieś 200m w drugą stronę. Taaa? Trochę mnie zaskoczył.Mówił, że na pewno Niemiec, amunicja się paliła, pełno łusek itd. Po czym przypomniawszy sobie o celu wyprawy do lasu (zapewne przecinka) wstał i wyruszył dalej. Na odchodnym rzucił: Tu nie szukajcie, idźcie tam pod mój dom. Tam więcej znajdziecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 No to nie było wyjścia, następnym razem już sam zmieniłem miejscówkę. Gość miał rację. Samolot był, a raczej jego mizerne resztki. Jak zwykle. Sporo stopionego aluminium. W tym i taki twór. Po łusce poznałem, że to rzeczywiście Niemiec. Tylko jaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 Jako że skraj wsi, samolot dawno wywieziono na złom, a okoliczna ludność zapewne rozebrała resztę. Zostało pełno aluminiowego drobiazgu, który przez kilka dni pozbierałem. Wśród blach poszycia zdarzały się jednak sygnowane szczątki. Typ maszyny jednak wciąż pozostawał zagadką. W grę wchodziły dwa: Bf 109 i Fw 190. Tylko który? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 drobiazgi z kokpitu stanowiły urozmaicenie wśród aluminiowych blaszek poszycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 Gdy znalazłem blachę osłony wyłącznika rozrusznika i spojrzałem w domu na kokpit Focke Wulfa, myślałem, że jestem w domu. Widoczny z prawej strony, od razu rzuca się w oczy. Gdy jednak dopiero po jakimś czasie identyczny (nieco ukryty) element znalazłem w Me 109, rączki opadły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 Szukałem dalej. Wychodziły głównie akcesoria elektryczne ale i np. sprzączka z uprzęży pilota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 Niemiecka precyzja – nawet kable ładnie opisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 Sprawa zaczęła się precyzować, gdy wykopałem aluminiowego gniotka. Po wyprostowaniu blachy wyszły napisy, które po wpisaniu w wyszukiwarkę dały w efekcie przedmiot w rodzaju jakiejś cewki (elektromagnesu) – elementu wyposażenia kokpitu Fw 190. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 O tym, jak ważne potrafią być najdrobniejsze blaszki przekonałem się znajdując ten fragmencik o wymiarach 4cm na dwa. Dzięki sygnaturom dotarłem na stronę nie istniejącego już producenta części do replik.Identyfikacja jednoznaczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 Ostateczne potwierdzenie przyszło wraz ze znalezieniem tego elementu. Początkowo był problem co to może być. Gdy w środku po przeczyszczeniu dały się zauważyć zębate wirniki, sprawa była oczywista. Pompa zębata. Ale czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 Godziny poszukiwań szczegółów budowy silnika BMW 801 wreszcie dały efekt. Pompa olejowa. Niestety, dokładnie w którym miejscu silnika zabudowana, nie wiem dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 Ten zamek od MG 151/20 trafił się jakieś 100m od miejsca katastrofy. Przypuszczam, że działko zostało zdemontowane z samolotu i rozbrojone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 No i rzeczy istotne z punktu widzenia identyfikacji po oczyszczeniu. Jak widać niewiele tego. Zmieściły się w niewielkim pudełku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 Na fotce rzeczy które udało się zidentyfikować w kokpicie samolotu Focke-Wulf Fw 190 :1. Od lewej z góry sygnalizator tlenu tzw. O2-wachter2. Tabliczka rozrusznika – Starter 3. Wyłącznik – jak widać na fotce produkowany w dalszym ciągu, cena bodaj 10 EUR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 Tej tabliczki nie zidentyfikowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 Wtyczki sygnowane, producenci głównie BMW, Siemens i Bosch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 świeca zapłonowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 Z grubsza tyle pozostało po maszynie. Żeby znaleźć tych kilkanaście identyfikowalnych przedmiotów z fotek wcześniejszych trzeba było trochę odłamków pozbierać. Prawie dosłownie leżały w darni.Pewnie jakieś graty mogą być po zagrodach, nie pytałem. Starsi pomarli, budują się młodzi. W końcu ludność napływowa, więc świadków zdarzenia nie ma. Może uderzę jeszcze raz do gościa z lasu z mocnym browarkiem ? :DPewnie oprócz kupy prochu coś tam jeszcze ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 Identyfikacja załogi raczej nie wchodzi w rachubę. Z książki wilcza wynika, iż w szczycie walk podczas operacji Kozica, w dniu 03.03.1945r. Niemcy odnotowali straty kilku maszyn tego typu. Wszystkie w szeroko rozumianym obszarze Lubania – promień ok. 20km. Są nazwiska kilku pilotów. Resztki odnalezionego Fw 190 – to na pewno pozostałości jednej z tych maszyn. Której?Na zdjęciu bohaterowie odsłony - w pewnym momencie chyba najlepsze myśliwce WW2 - samoloty Focke-Wulf Fw 190 A-8 z JG 300 1944r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 a to mój niekwestionowany hit miesiąca - łuska 20x82mm od działka Mg 151/20 zatopiona w aluminium.Najbardziej wymowny świadek losu samolotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atylla Napisano 11 Wrzesień 2014 Share Napisano 11 Wrzesień 2014 nic , tylko pogratulować , kawał dobrej roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Październik 2014 Autor Share Napisano 11 Październik 2014 Chwila odpoczynku od samolotów (ale tylko chwila, bo następny na tapecie o czym za miesiąc) i wymarsz w ziemianki i okopy. A tam standardowo - łuski, zapalniki i takie tam różne wojskowe i nie tylko :)Tu ruski zapalnik D-1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 11 Październik 2014 Autor Share Napisano 11 Październik 2014 i znowu ruski GWMZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.