Skocz do zawartości
  • 0

Zdjęcie pradziadka

sladami1

Pytanie

Napisano

Witam, czy jest ktoś w stanie po zdjęciu odpowiedzieć mi na pytania: Jakiej rangi żołnierzem był mój dziadek? (po lewej)
W jakim okresie służył? Jeżeli jest także taka szansa, proszę o informację na temat miejsca gdzie służył (może ktoś pozna po tle zdjęć) Pozdrawiam, dziękuję za wszelkie informacje.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ten z prawej strony jest w bluzie letniej używanej w latach 20 i do 36 roku przez szeregowych. Na tej lepszej fotce wydaje mi się, że jednak brzegi rogatywek są okute (chyba, że to taki odbłysk). Jeśli tak, to byłyby to lata 1927 - 1931 (tym bardziej, że ta bluza chyba była od 1926 lub 1928 używana - nie pamiętam tego dokładnie).
Napisano
Tło zdjęć raczej trudne do rozpoznania, bo robione w zakładzie fotograficznym. Żołnierz po lewej w kurtce szeregowego wz. 19 z wysokim kołnierzem, co wskazywać może na lata 20 służby. Nie widzę dobrze rogatywek (czy nie mają okutych brzegów).
Nie widzę żadnych odznak, które mogłyby wskazać jednostkę.
Może jest coś na odwrocie (czasem były pieczątki zakładu)
Napisano

Witam, czy jest ktoś w stanie po zdjęciu odpowiedzieć mi na pytania: Jakiej rangi żołnierzem był mój dziadek? (po lewej)
W jakim okresie służył? Jeżeli jest także taka szansa, proszę o informację na temat miejsca gdzie służył (może ktoś pozna po tle zdjęć) Pozdrawiam, dziękuję za wszelkie informacje.

Napisano
Stopień na pewno strzelec, kurtka wz 19, nie wiem z jakich lat jest kurtka tego po prawej powiedział bym że z początku lat 30tych ale jeszcze ktoś uściśli. Dziadek ma owijacze wiec raczej przed 1937
Napisano
Jeszcze jedno kurtka wz 19 ma 5 guzików czyli starsza wersja, używana do 1931, w porywach mogło się zdarzyć ze trochę dłużnej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie