Skocz do zawartości
  • 0

orzełek

wpkropka

Pytanie

Napisano

Witam,
proszę o pomoc w id tego orzełka , dotąd myślałem że to jakieś rękodzieło żołnierza z okopu ( pojedyncza sztuka ) ale dziś oglądałem 4 pancerni i pies odcinek 5 pod koniec przy rozdawaniu medali na czapce widziałem niemal takiego samego , zaraz po tej scenie Przybiegła Lidka ona też miała na czapce podobnego . Dało mi to do myślenia , czy to rekwizyty do filmu były tak niestarannie wykonane , czy wojsko polskie z braku samo robiło sobie orzełki , czy ktoś im je robił ? Jak ktoś coś wie na ten temat to proszę o jakiekolwiek informacje, z góry dziękuje .

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
proszę o pomoc w id tego orzełka , dotąd myślałem że to jakieś rękodzieło żołnierza z okopu ( pojedyncza sztuka ) ale dziś oglądałem 4 pancerni i pies odcinek 5 pod koniec przy rozdawaniu medali na czapce widziałem niemal takiego samego , zaraz po tej scenie Przybiegła Lidka ona też miała na czapce podobnego . Dało mi to do myślenia , czy to rekwizyty do filmu były tak niestarannie wykonane , czy wojsko polskie z braku samo robiło sobie orzełki , czy ktoś im je robił ? Jak ktoś coś wie na ten temat to proszę o jakiekolwiek informacje, z góry dziękuje .

Napisano
Oto fragment z książki prof. Edwarda Kospatha-Pawłowskiego pt. Chwała i zdrada, Wojsko Polskie na wschodzie 1943-45, dotyczący orła wz. 1943:

W przejmowaniu polskich narodowych i wojskowych symboli najwięcej sprzeciwu wzbudzał u działaczy lewicy i Rosjan polski orzeł w koronie. Tak to wspomina gen. Zygmunt Berling: Wasilewska walczyła jak lwica z orzełkiem z 1939r. Odnosiłem wrażenie, że i ona postanowiła o czymś zadecydować. Obie z Broniewską wygrzebały gdzieś - chyba z fotografii starego grobowca - wzór orła piastowskiego i on miał ozdobić czapki 1.DP."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie