czerkies Napisano 2 Styczeń 2014 Autor Napisano 2 Styczeń 2014 Witam, kupiony dosłownie na wsi od chłopa. Nie jestem w stanie ustalić oryginalności, pochodzenia, czy też wzoru. Będę wdzięczny za podpowiedzi. Kilku znajomych kolekcjonerów mundurówki rozłożyło ręce. Z góry dziękuję!
czerkies Napisano 2 Styczeń 2014 Autor Napisano 2 Styczeń 2014 Witam, kupiony dosłownie na wsi od chłopa. Nie jestem w stanie ustalić oryginalności, pochodzenia, czy też wzoru. Będę wdzięczny za podpowiedzi. Kilku znajomych kolekcjonerów mundurówki rozłożyło ręce. Z góry dziękuję!
Tomasz70 Napisano 2 Styczeń 2014 Napisano 2 Styczeń 2014 Mundur bardzo łudząco przypomina letnią kurtkę oficerską wz.1926. Kołnierz i guziki typowe dla mundurów z pierwszej połowy lat 30-tych. Zastanawia mnie krój mankietu - odbiega od zatwierdzonego wzoru. Ma jakieś stemple?
czerkies Napisano 2 Styczeń 2014 Autor Napisano 2 Styczeń 2014 Właśnie nic nie ma, wychodzi na to, że produkcja prywatna. Rok wcześniej, jakiś facet kupił z tego samego źródła rogatywkę wz.26 - miękką z okutym daszkiem. Dostałem namiar i postaram się chociaż zdobyć jej zdjęcia.
Tomasz70 Napisano 2 Styczeń 2014 Napisano 2 Styczeń 2014 No, to historia z rogatywką układa się w całość z kurtką. A dziura na lewej kieszeni (nie mylę się że widać też odcisk nakretki?) pewnie po odznace pułkowej.Ładny fant.
polsmol Napisano 10 Luty 2014 Napisano 10 Luty 2014 Czy guziki mosiężne to nie było przypadkiem MSW? Nie jestem specem od mundurów oficerskich starego wzoru, ale ten model krótki letniej chyba nie powinien mieć haftek przy kołnierzu a dwa małe guziczki.
Pytanie
czerkies
Witam, kupiony dosłownie na wsi od chłopa. Nie jestem w stanie ustalić oryginalności, pochodzenia, czy też wzoru. Będę wdzięczny za podpowiedzi. Kilku znajomych kolekcjonerów mundurówki rozłożyło ręce. Z góry dziękuję!
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.