Henas Napisano 29 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2013 Proszę kogoś ,kto się na tym zna o identyfikację orginalności monety.Czytałem coś o takich samych podróbach,więc nie jestem pewien co do tej sztuki.moneta została znaleziona,więc jej pochodzenia nie znam.z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 29 Grudzień 2013 Share Napisano 29 Grudzień 2013 kopia monety - pamiątka dla turystównp.:http://myvimu.com/exhibit/54643207-replika-szelaga-zakon-krzyzacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Henas Napisano 29 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2013 jednak widzę iż moja moneta różni się drobnymi szczegółami pomiędzy napisami i kształt tarczy jest bardziej wyokrąglony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krank Napisano 29 Grudzień 2013 Share Napisano 29 Grudzień 2013 Widzę dużo starsze wykonanie szeląga,mniej starannie wykonany. Nie bity z laszki", jak pamiątkowy szmelc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lechos Napisano 29 Grudzień 2013 Share Napisano 29 Grudzień 2013 Myśle że t ooryginał. Sugerowałem się tym http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Malbork,_szel%C4%85g,_m01,_zakon_krzy%C5%BCacki.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margor Napisano 29 Grudzień 2013 Share Napisano 29 Grudzień 2013 A ja myślę że to ta replika:http://archiwumallegro.pl/szelag_malbork_unikat_13931407-1187086697.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Henas Napisano 29 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2013 oto druga strona monety, ale myślę że gdyby to był oryginał to próbka na złoto powinna to potwierdzić, dlatego jutro takową próbkę wykonam u złotnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzabek Napisano 29 Grudzień 2013 Share Napisano 29 Grudzień 2013 na złoto ? no to zyczę powodzenia i jak najmniej obciachu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 30 Grudzień 2013 Share Napisano 30 Grudzień 2013 na drugiej fotce - masz efekty próby - na mosiądz" - już wykonane... i to pozytywnepo lewej - utleniona miedź po wytrawieniu cynkua reszta - kolorów - chlorki miedzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Henas Napisano 30 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2013 te efekty chlorków to tylko efekt jej ostatniego pobytu".otóż przez kilka 3-4 lal leżała ona w kupie złomu kolorowego w każdych warunkach pogodowych,gdzie było sporo kabli miedzianych,mosiądzu też tam nie brakowało. ale margor chyba ma rację,porównałem jego zdjęcia z moimi i dokładnie widać identyczne odciski tak jakby pochodziły z tej samej matrycy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzabek Napisano 30 Grudzień 2013 Share Napisano 30 Grudzień 2013 a czy to wazne z jakiej matrycy ? i tak kopia i tak kopia wybijana jako pamiątka dla turystow tak jak w Krakowie i wielu innych miastach oraz na jarmarkach i innych imprezach.tym którzy je wykonują też się niszczą stemple i wykonują lub zamawiają nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 30 Grudzień 2013 Share Napisano 30 Grudzień 2013 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=720938#1602284z tej samej...matrycy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Henas Napisano 30 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2013 zostaję przy tym iż posiadam replikę monety sugerując się zdjęciem margora.strona na której jest tarcza z krzyżem i orłem pokrywa się z moją monetą w stu procentach, każda nierówność, każdy szczegół jest identyczny za to druga strona delikatnie się różni szczególnie po lewej stronie pod ciemną plamą u mnie jest kropka i krzyżyk zaś na tej drugiej monecie dwa krzyżyki. teraz przynajmniej wiem że mam niedrogą pamiątkę. za pomoc wszystkim dziękuję. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.