Skocz do zawartości

szeląg

Henas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę kogoś ,kto się na tym zna o identyfikację orginalności monety.Czytałem coś o takich samych podróbach,więc nie jestem pewien co do tej sztuki.moneta została znaleziona,więc jej pochodzenia nie znam.z góry dziękuję.

Napisano
jednak widzę iż moja moneta różni się drobnymi szczegółami pomiędzy napisami i kształt tarczy jest bardziej wyokrąglony
Napisano
Myśle że t ooryginał. Sugerowałem się tym

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Malbork,_szel%C4%85g,_m01,_zakon_krzy%C5%BCacki.jpg
Napisano

oto druga strona monety, ale myślę że gdyby to był oryginał to próbka na złoto powinna to potwierdzić, dlatego jutro takową próbkę wykonam u złotnika

Napisano
na drugiej fotce - masz efekty próby - na mosiądz" - już wykonane... i to pozytywne
po lewej - utleniona miedź po wytrawieniu cynku
a reszta - kolorów - chlorki miedzi...
Napisano
te efekty chlorków to tylko efekt jej ostatniego pobytu".otóż przez kilka 3-4 lal leżała ona w kupie złomu kolorowego w każdych warunkach pogodowych,gdzie było sporo kabli miedzianych,mosiądzu też tam nie brakowało. ale margor chyba ma rację,porównałem jego zdjęcia z moimi i dokładnie widać identyczne odciski tak jakby pochodziły z tej samej matrycy
Napisano
a czy to wazne z jakiej matrycy ? i tak kopia i tak kopia wybijana jako pamiątka dla turystow tak jak w Krakowie i wielu innych miastach oraz na jarmarkach i innych imprezach.tym którzy je wykonują też się niszczą stemple i wykonują lub zamawiają nowe.
Napisano
zostaję przy tym iż posiadam replikę monety sugerując się zdjęciem margora.strona na której jest tarcza z krzyżem i orłem pokrywa się z moją monetą w stu procentach, każda nierówność, każdy szczegół jest identyczny za to druga strona delikatnie się różni szczególnie po lewej stronie pod ciemną plamą u mnie jest kropka i krzyżyk zaś na tej drugiej monecie dwa krzyżyki. teraz przynajmniej wiem że mam niedrogą pamiątkę. za pomoc wszystkim dziękuję. pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie