Skocz do zawartości

Właz ewakuacyjny do czołgu ?

Drakula

Rekomendowane odpowiedzi

Witam proszę o pomoc w identyfikacji włazu ewakułacyjnego kupiłem go kiedyś na allegro i na aukcji było napisane że to jest od stuga a w necie zobaczyłem że stug miał właz ewakułacyjny okrągły w podłodze nie wiem od czego to jest :-)

to wcale nie musi być pancerne , a kompletnie od innego urządzenia . Jest to klapa uszczelniająca wielozamkowa. Coś takiego w pojeździe wojskowym nie miało by prawa być zastosowane w tak otwartej wersji zamka, wystarczy aby tam wpadła łuska do środka i całe urządzenie może się zaklinować, na pewno nie jest to właz ewakuacyjny podłogowy z uwagi że łatwo go zawalić brudem i śmieciami. może mieć ustawienie boczne lub górne , ale tu znowu brak jakiegokolwiek zawiasu gdzie właz byłby odchylany. Na allegro jest multum wystawianych ofert z napisem: pancerne , od czołgu, z czołgu niemieckiego to najbardziej ludzi bierze". I oferty kompletnie nie mają nic wspólnego z wojskiem a tym bardziej z pojazdami pancernymi. Ale mogę się mylić poszukajcie na włazy pojazdów dostarczonych z Land Lease

prawdopodobnie właz awaryjny od panzer IV mieszczący sie za siedzeniem kierowcy. były rózne wersje, w skarzysku jest półokrągły, ja mam cały okrągły, były tez i prostokątne.
cecha charakterystyczna włazów awaryjnych to to ze po otworzeniu spadaja na ziemię (nie trzeba ich podnosić) czyli scena z pancernych pod studziankami to sciema :D

Kolego Drakula...już kilkanaście razy napisałeś że przechodzisz kryzys w związku z tym że nie masz zdjęcia zamontowanego włazu...posprzątałem Twój wątek z powtarzających się wpisów , poganiania i wklejanych po 10 razy tych samych zdjęć...jak ktoś będzie miał TO TWOJE WYMARZONE zdjęcie to ci je wklei, wykaż trochę cierpliwości... A jeśli nadal będziesz po pięć razy prosił o to samo każdego dnia będę ci wklejał kolejne wafle o czym uprzedzam.

PZDR

buahahahha...przepraszam ale nie mogę, to jest zbyt piękne żeby było prawdziwe...cudownie nam się ten nowy rok zaczął :)

Imć Drakula zapomniał wspomnieć, że prócz znania wielu ludzi, to ma jeszcze układy", odkąd pamięta chodzi na pielgrzymki, nigdy nie jadł szczawiu i jak tylko rodzice wrócą z pracy to ci Patron pokażą!

p.s. oczywiście post niemerytoryczny - acz pięknie wpisujący się w poziom autora tego wątku - proszę o usunięcie przy najbliższym czyszczeniu.

p.s.2 czasami nawet współczuję moderatorom :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie