Skocz do zawartości
  • 0

Metalowa fiolka po gazie bojowym ?

LegionEtrangere

Pytanie

Napisano

Witam. Chciałem się dowiedzieć do czego służył ów pojemniczek (fiolka). Obiło mi się o uszy że jest to fiolka po gazie bojowym aczkolwiek nie wiem czy to możliwe więc zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych poszukiwaczy. Szukałem w internecie najwyraźniej słabo bo takiej samej nie znalazłem. Mam tylko takie zdjęcie, żadnych oznaczeń nie było.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zarówno puszka po Sidolu jak i skorupa sidolówki posiadały gwintowaną szyjkę http://www.muzeumwp.pl/dictionary/granat-sidolowka,470,duzy.jpg gaz bojowy także bym wykluczył konfekcjonowano go w pociskach artyleryjskich,bombach lotniczych względnie np.chlor podczas 1 w.św standardowych butlach na gaz pod ciśnieniem.
Napisano
Był jeszcze cyklon B, ale to zwykła puszka o kształcie walcowym.
W grę wchodziłaby tylko taka forma - czyli granulat, ewentualnie jakiś płyn. Ale cyklon B to nie był gaz bojowy, tylko środek przeciwko insektom.
Wygląda na to, że pakowano do tej puszki płyny, o czym może świadczyć kształt pojemnika.
Napisano

Witam. Chciałem się dowiedzieć do czego służył ów pojemniczek (fiolka). Obiło mi się o uszy że jest to fiolka po gazie bojowym aczkolwiek nie wiem czy to możliwe więc zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych poszukiwaczy. Szukałem w internecie najwyraźniej słabo bo takiej samej nie znalazłem. Mam tylko takie zdjęcie, żadnych oznaczeń nie było.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie