Skocz do zawartości
  • 0

Hełm M-42

skolcio

Pytanie

Napisano

Witam, proszę o pomoc w identyfikacji tego 42.
Te camo" widoczne na foto jest wykonane jakąś starą farbą chyba do malowania obrazów, gdyż schodzi pod paznokciem, malowana pędzlem.. Pod nią i w środku ładna oryginalna farba.

I tutaj moje pytanie czy ten kamuflaż może być z epoki czy jednak to robota jakiegoś domowego fana militariów?

Drugie pytanie o fabrykę i numer partii: fabryka NS 2" oraz na nakarczku numer 24"

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kamuflaż na szczęście powojenny bo w czasie usuwania wyszły takie niektóre pstrokate kolory, że wojenne pochodzenie odpada. :) Farbę ściągnąłem już w ok 75%, pod nią wyszło bardzo dużo oryginalnej późnowojennej chropowatej farby.
Napisano

Oto fotki po czyszczeniu, została jeszcze w paru miejscach pstrokata farba, ale to już będzie precyzyjna robota jej usuwania. Na większości powierzchni wyszła oryginalna farba, w paru miejscach przetarta.
Teraz tylko usunąć rdzę ze środka i skombinować oryginalną skórkę i podpinkę.

Napisano

Witam, proszę o pomoc w identyfikacji tego 42.
Te camo" widoczne na foto jest wykonane jakąś starą farbą chyba do malowania obrazów, gdyż schodzi pod paznokciem, malowana pędzlem.. Pod nią i w środku ładna oryginalna farba.

I tutaj moje pytanie czy ten kamuflaż może być z epoki czy jednak to robota jakiegoś domowego fana militariów?

Drugie pytanie o fabrykę i numer partii: fabryka NS 2" oraz na nakarczku numer 24"

Napisano
Nieudolny kamuflaż malowany współcześnie. Jednak przebija oryginalna farba ? Spróbuj jakoś zmyć to. Co do rdzy w środku- użyj fosolu , możesz go kupić w sklepie z częściami do samochodów itp. nanieś go na pędzelek i przetrzyj kilka razy, później zmyj go ciepłą wodą.

pzdr.
Napisano
Tak, pod tym camo" jest dobrze zachowane późnowojenne fabryczne malowanie.

Pytam bo zdrapać kamuflaż jest bardzo prosto, ale wolę się upewnić przed tym. :)

Ktoś jeszcze rozszyfruje sygnaturki?

PS, hauer pochodzi z Festung Breslau. :)
Napisano
A i w rzeczywistości ten kamuflaż jest o wiele ciemniejszy, na fotce wyszedł bardzo ostry, ale na prawdę jest ciemniejszy i spełnia swoje zadanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie