Skocz do zawartości

90 Onegski Pułk Piechoty Armii Imperium Rosyjskiego.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
poszukuję informacji na temat 90 Onegskiego Pułku Piechoty Armii Imperium Rosyjskiego istniejącego w latach 1803-1918. Interesują mnie dzieje Pułku na terenach ówczesnej ziemi krasnostawskiej, obecne woj.lubelskie. Czy Pułk dotarł w te strony ? Jakiś szlak pułku ? Może ktoś się zetknął.
Podczas ostatnich poszukiwań znalazłem guzik z liczbą 90, która zapewne symbolizuję ten właśnie Pułk.

Z góry dziękuję.
Napisano
Na pugoviza.ru nie ma guzika z numerem '90', ale trzeba brać pod uwagę to, że w latach 1829-62 mogło guziki takie nosić kilka(naście) różnych pułków.

Pytałeś o 90 Oneżski, więc napisałem, że latem 1915 roku na 100% walczył pod Opolem Lubelskim.
Napisano
Pułków w Rosji nie rozpoznawało się po numerach na guzikach a ich ewidencja nie opierała się na cyfrach guzików. Numery porządkowe oddziałów w czasie stu lat zmieniały się czasami kilkakrotnie.
Numeracja na guzikach wynikała raczej z tradycji niż konieczności rozpoznawania formacji.
Napisano
Takie wysokie numery powyżej 40,jak 90 były przyporządkowane raczej jednemu pułkowi ale nie znaczy że to był 90 pułk jeżeli chodzi o carską numerację pułków" niskie numery nosiło kilka pułków np. nr 7 nosiło 20 pułków a nie tylko 7 Rewelski
Napisano
No dobrze to jak już drążymy ten temat to guzik z numerem 90" nosił Pietrowski Pułk Piechoty, który z dostępnych numeracji miał od 1864go roku numer...88".

Za Rosją nie zdążysz...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie