balans Napisano 20 Sierpień 2014 Share Napisano 20 Sierpień 2014 A ja sądzę, że chodziło jednak o węgiel, bo Stalin i tak miał nas wtedy jak ocian żabę". Bo był jedynym gwarantem naszych zachodnich granic. Gdyby nie ZSRR, to by Niemcy sobie te tzw. iemie Odzyskane" natychmiast odebrali [wiem coś o tym, bo mam tam rodzinę i pamiętam, że jeszcze w latach 60-tych mieszkali na przysłowiowych walizkach"]. I to w zupełności wystarczało, aby Stalin dyktował nam warunki! Nie wspominając już o obecności jego armii na naszym terytorium... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 20 Sierpień 2014 Share Napisano 20 Sierpień 2014 Związek Sowiecki to nie Czechosłowacja Masaryka i Benesza, która napadła na nas bo potrzebny był im węgiel, stal i węzeł kolejowy; to ostatnie mogli sobie zbudować, ale ostrawsko-karwińskie zagłębie było jedynym na jakie mogli liczyć. W Kraju Rad miejsc do budowy kopalń węgla kamiennego było sporo, węgla mniej lub bardziej energetycznego, koksującego, antracytu.Towarzysz Stalin był mistrzem od wieszania miecza Damoklesa nad głowami całych narodów. Z nami postanowił pobawić się w małe korekturki graniczne, za tą o której mówimy miały przyjść następne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.