predi888 Napisano 23 Listopad 2013 Autor Napisano 23 Listopad 2013 Zagadka-znajdź na obrazku rączkę od łyżki :) Wykopanie tego żeliwnego złomu zajęło mi chyba z godzinę,mimo iż zaledwie pół metra pod ziemia było. Całego smaczki dodawała owa łyżka" .
festo Napisano 1 Marzec 2014 Napisano 1 Marzec 2014 Te łyżki sa dość popularne, sam mam takie dwie i jednak mysle że sa one tylko posrebrzane .
loookasz000 Napisano 27 Luty 2014 Napisano 27 Luty 2014 Witam, znalazłem podobną łyżkę, ustaliłeś coś o jej pochodzeniu lub z czego jest zrobiona? pozdrawiam.
viator01 Napisano 27 Luty 2014 Napisano 27 Luty 2014 Jeśli oznaczenie BM, to tutaj wyjaśnienie http://odkrywca.pl/lyzka-b-m,727033.html
Korabkow Napisano 28 Luty 2014 Napisano 28 Luty 2014 A w tym przytoczonym linku,które to jest wyjaśnienie? bo jeśli te ostatnie to jest to bełkot kompletnego ignoranta.
viator01 Napisano 1 Marzec 2014 Napisano 1 Marzec 2014 Heh, rzeczywiście nie doczytałem do końca :)Dla mnie istotne było, że jest to oznaczenie, które powszechnie zostało przyjęte (również w katalogach aukcyjnych) w odniesieniu do polskich producentów, którzy stosowali oznaczenia BM lub MB (fr. metal blanc?) do określania metalu o białej barwie, który był poddawany platerowaniu.
Hebda Napisano 1 Marzec 2014 Napisano 1 Marzec 2014 Jakbyś dobrze poszukał na forum to zobaczyłbyś że sporo takich się trafia w różnych rejonach PLZ tydzień temu widelec mi wyskoczył do kompletu:)
predi888 Napisano 23 Listopad 2013 Autor Napisano 23 Listopad 2013 Zagadka-znajdź na obrazku rączkę od łyżki :) Wykopanie tego żeliwnego złomu zajęło mi chyba z godzinę,mimo iż zaledwie pół metra pod ziemia było. Całego smaczki dodawała owa łyżka" .
predi888 Napisano 23 Listopad 2013 Autor Napisano 23 Listopad 2013 Łyżka ma ładne zdobienia i gdzieniegdzie pojawiają się żółtawe aloty". Powątpiewam szczerze czy pozłacane ale nóż ...
predi888 Napisano 23 Listopad 2013 Autor Napisano 23 Listopad 2013 Łyżka służyła chyba do mieszania wapna. Moczyła się 2 dni w preparacie do czyszczenia srebra złota itp .
Pytanie
predi888
Zagadka-znajdź na obrazku rączkę od łyżki :)
Wykopanie tego żeliwnego złomu zajęło mi chyba z godzinę,mimo iż zaledwie pół metra pod ziemia było. Całego smaczki dodawała owa łyżka" .
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.