Skocz do zawartości
  • 0

Hełm wz. 40 z resztkami kuricy"

Louis

Pytanie

Napisano

Witam,

nabyłem taką oto skorupę hełmu wz. 40. Gwiazda wybita na spodzie daszka sugeruje produkcję wojenną. Jestem natomiast ciekaw Waszych opinii odnośnie namalowanej na nim kuricy" (wymiary ok. 48x52mm). Czy Waszym zdaniem mogła powstać w epoce? Dziwi mnie, że na hełmie nie zachowała się zielona farba, a jedynie te resztki orła. Wygląda tak jakby został namalowany na egzemplarzu pozbawionym farby. Pozdrawiam.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

nabyłem taką oto skorupę hełmu wz. 40. Gwiazda wybita na spodzie daszka sugeruje produkcję wojenną. Jestem natomiast ciekaw Waszych opinii odnośnie namalowanej na nim kuricy" (wymiary ok. 48x52mm). Czy Waszym zdaniem mogła powstać w epoce? Dziwi mnie, że na hełmie nie zachowała się zielona farba, a jedynie te resztki orła. Wygląda tak jakby został namalowany na egzemplarzu pozbawionym farby. Pozdrawiam.

Napisano
Nie wiem czy to tylko wrażenie, ale wydaje mi się, że we wżerach jest farba. Kurica na polskich hełmach to rzadkość, bo stosowano ją tylko w początkowym okresie (później okazało się, że za dobrze ją widać i żołnierz wystawia się na cel i odstąpiono od tego zwyczaju. Może ktoś domalowywał orła później na hełmie z epoki?
Warto byłoby delikatnie sprawdzić, czy pod tą farbą, która jest (białą) jest jakiś podkład. Mało prawdopodobne, by pierwotnie malowane były na gołym metalu.
Napisano
No właśnie - z tą farbą jest tak, że występuje wszędzie tylko nie we wżerach. Spróbuję pod lupą zdjąć mały fragment farby i zobaczę co jest pod spodem.
Napisano
Niestety, oględziny z użyciem szkła powiększającego nie wykazały obecności podkładu :(. Ciekawa sprawa, orzełek musiał zostać namalowany wiele lat temu; farba jest pożółkła, spod orzełka przebija rdza.
Napisano
Zobacz jak to wygląda. Możliwe, że biała została, bo były dwie farby jedna na drugiej i lepiej wytrzymały upływ czasu. A usuwanie kuricy jest jak najbardziej możliwe. Jak pod białą znajdziesz zieloną, to będzie ok, bo malowanie oryginalne było od szablonu na pomalowanym hełmie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie