MarcinP Napisano 17 Listopad 2013 Autor Share Napisano 17 Listopad 2013 Link do pierwszego wątku (dłuuugachno się otwierał):http://odkrywca.pl/kolekcje-bron-palna,391119.html#391119A tutaj skromny początek kolekcji. P 64 z pierwszej serii produkcyjnej, rocznik 1971. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 17 Listopad 2013 Autor Share Napisano 17 Listopad 2013 Oczywiście w 100 % sprawny, amunicja też z epoki, Skarżysko (coraz trudniej o nią) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 17 Listopad 2013 Autor Share Napisano 17 Listopad 2013 Ostatni rok produkcji pierwszej serii, oryginalny kształt kurkaWkrótce więcej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 17 Listopad 2013 Share Napisano 17 Listopad 2013 Witam,jak jesteśmy przy naszych rodzimych produktach, to ja z kolei pokażę TT na nabój bocznego zapłonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 17 Listopad 2013 Share Napisano 17 Listopad 2013 jak widać produkcja 1954 , fabryka w Radomiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 17 Listopad 2013 Share Napisano 17 Listopad 2013 i ostatnie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zancus Napisano 18 Listopad 2013 Share Napisano 18 Listopad 2013 Polski OWG trzynabojowy kaliber .308 Win Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zancus Napisano 18 Listopad 2013 Share Napisano 18 Listopad 2013 A teraz wersja lux, pięcionabojowy OWG kaliber 7.62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 19 Listopad 2013 Autor Share Napisano 19 Listopad 2013 @ Ptaku - fajna sprawa, słyszałem, że łatwo się gubią w trawie wkładkowe" naboje. W jakim masz stanie - mocno zajechany, czy taki z zetenu"?@ zancus - dobrze kojarzę, że to myśliwskie przeróbki Mosina? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 19 Listopad 2013 Share Napisano 19 Listopad 2013 @MarcinP - z tymi tulejami to jest tak, że jeszcze ich nie znalazłem nigdzie. W BUOS'ie obiecuja mi i obiecują a cały czas nie dojeżdżają. Ale jak już nabędę i postrzelam to opowiem.TT z tulejami to jeszcze nic, wyobrażam sobie jak było zabawnie po strzelaniu PPS na tym patencie…Młode wojsko miało co zbierać w trawie:)Miłego,Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 19 Listopad 2013 Share Napisano 19 Listopad 2013 a propos stanu zachowania: to ocena 5-. Magazyn a minus za rysy powstałe na oksydzie w wyniku rozkładania i zdejmowania spinki za pomocą magazynka:)M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zancus Napisano 20 Listopad 2013 Share Napisano 20 Listopad 2013 @MarcinP - dokłdnie, mosinki. Wysłałem prośbę o bliższe dane do dowództwa lądowego, ale zero odpowiedzi.Mam jeszcze Mannlichera- Łucznika, ale fabryka też się nie odzywa w sprawie szczegółów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 23 Listopad 2013 Autor Share Napisano 23 Listopad 2013 A tutaj mamy SKSa, rocznik 1952. Wersja uningowana", założony solidny montaż do lunety, zmienione sprężyny, itp. Sama luneta jeszcze się szuka, dopasuję coś wojskowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 23 Listopad 2013 Autor Share Napisano 23 Listopad 2013 Sezamie, otwórz się :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 23 Listopad 2013 Autor Share Napisano 23 Listopad 2013 Pachnie fabryką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 23 Listopad 2013 Autor Share Napisano 23 Listopad 2013 Niestety to już końcówka lat 80tych, więc zamiast zgrabnego kartonika, jak w wojennej produkcji CCCP, papier.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 23 Listopad 2013 Autor Share Napisano 23 Listopad 2013 Ładne toto, ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 23 Listopad 2013 Autor Share Napisano 23 Listopad 2013 Pierwszy od lewej - rocznik 1965. Lakier na łusce OK, na pocisku uszczelnienie, pocisk równiutko osadzony.Drugi - produkcja z tej otwartej puszki, pocisk milimetr za wysoko (!), na stali lakieru tyle co nic, zdarzają się egzemplarze z pękniętą szyjką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 23 Listopad 2013 Autor Share Napisano 23 Listopad 2013 No i same opakowania - z lewej złote lata Skarżyska, doskonała (jak na wojskową oczywiście) amunicja z lat 60tych, z prawej - ostatki z końca 80tych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 24 Listopad 2013 Share Napisano 24 Listopad 2013 @MarcinP - jest szansa, że osiągniemy consensus:)na zdjęciu jugosłowiański komplet do Twojej zawartości puszki:)Dobrej nocy,Marcin P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 30 Listopad 2013 Share Napisano 30 Listopad 2013 co prawda nie nasza zabawka, ale też oko cieszy… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 30 Listopad 2013 Autor Share Napisano 30 Listopad 2013 Ładne! To to na co czekałeś zza zachodniej granicy? Kurczę, nie wybierasz się z wystawą objazdową" na Dolny Śląsk, moglibyśmy w ramach przeglądu kolekcji uszczuplić nieco moje zapasy konserwowe ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 30 Listopad 2013 Autor Share Napisano 30 Listopad 2013 TT wz 30.Tak, 30, nie 33. Prototyp. Kiedyś to może była i rzadkość u nas, ale od czasu jak do Ozorkowa zjechało z Italii kilkadziesiąt sztuk, to chyba najchętniej nabywany model tetetki.Kabura, o z tej jestem dumny, wojenna albo wczesne LWP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 30 Listopad 2013 Autor Share Napisano 30 Listopad 2013 Niestety w tym kalibrze nie trafiłem jeszcze na koszerną konserwę" (szukam intensywnie). A czeska cywilna amunicja, delikatna jak nie powiem co, muszę poszukać gdzieś łuskę, pistolet dosłownie rozorywuje spłonkę, robiąc dziurę na wylot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 30 Listopad 2013 Autor Share Napisano 30 Listopad 2013 Główna różnica - rygle na całym obwodzie lufy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.