vojtaz2 Napisano 30 Październik 2013 Autor Napisano 30 Październik 2013 tak jak widać, nie wiem od czego to jest, w gratach wyszły jeszcze części do ciężarówki niemieckiej, może te szpule były tam zamontowane
Luftlander Napisano 22 Listopad 2013 Napisano 22 Listopad 2013 Takich szpul używa się do rozciągania drugiej równoległej linii kabli.
fiku Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 Tego typu szpule na pewno używane były do rozwijana anten i przeciwag do nich. Widziłem je na wyposażeniu samochodów z radiostacjami. Ilość przewodu jest za mała do rozwiania linii telefonicznej, może dla sapera by starczyło. Na szpuli którą mam w kolecji tez jest jakiś grubszy, sztywny przewód.
vojtaz2 Napisano 30 Październik 2013 Autor Napisano 30 Październik 2013 tak jak widać, nie wiem od czego to jest, w gratach wyszły jeszcze części do ciężarówki niemieckiej, może te szpule były tam zamontowane
aplyger Napisano 22 Listopad 2013 Napisano 22 Listopad 2013 Co jest nawinięte na szpule? Czy jest to pekaelka czy coś grubszego (na focie wygląda na grubszy od typowego pkl). A może to w ogóle nie kabel, tylko jakaś linka? Sprawdź, Kolego Vojtaz2, to znacznie pomoże w identyfikacji. Zmierz rozmiary szpuli, bo trudno ocenić je po fotce. Czy są tam ślady jakichś mechanizmów zwijających typu korbka, przekładnia?
vojtaz2 Napisano 22 Listopad 2013 Autor Napisano 22 Listopad 2013 Na szpuli był miedziany kabel, spalony, sama miedziucha była, grubość ok. grubości naszych przewodów jak do dużego AGD. Były na szpuli korbki.
vojtaz2 Napisano 25 Listopad 2013 Autor Napisano 25 Listopad 2013 bardzo podobna ta szpula, jutro zalukam na montaż tych trzech
aplyger Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 Kolega fiku napisał to, o czym myślałem już od jakiegoś czasu. Skoro, jak twierdzi Vojtaz2, na szpulach jest tylko miedź, to znaczy że nie są to kable łączności, wszystkie one bowiem posiadają stalowe zbrojenie (choćby polowy kabel lekki do łączności telefonicznej). Jedyne przewody wykonane z samej miedzi, to właśnie anteny.
herman1984 Napisano 23 Listopad 2013 Napisano 23 Listopad 2013 http://www.powstanie44.spytours.pl/polowa_szpula_miner_saper_telefon.htmlCiekawe tylko,czy włożone są w ten noszak w celu transportu,czy w celu szybkiego rozwinięcia trzech równoległych nitek.
Pytanie
vojtaz2
tak jak widać, nie wiem od czego to jest, w gratach wyszły jeszcze części do ciężarówki niemieckiej, może te szpule były tam zamontowane
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.