Skocz do zawartości
  • 0

Trzy małe szpule w komplecie, Łączność

vojtaz2

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tego typu szpule na pewno używane były do rozwijana anten i przeciwag do nich. Widziłem je na wyposażeniu samochodów z radiostacjami. Ilość przewodu jest za mała do rozwiania linii telefonicznej, może dla sapera by starczyło. Na szpuli którą mam w kolecji tez jest jakiś grubszy, sztywny przewód.
Napisano
Co jest nawinięte na szpule? Czy jest to pekaelka czy coś grubszego (na focie wygląda na grubszy od typowego pkl). A może to w ogóle nie kabel, tylko jakaś linka? Sprawdź, Kolego Vojtaz2, to znacznie pomoże w identyfikacji. Zmierz rozmiary szpuli, bo trudno ocenić je po fotce. Czy są tam ślady jakichś mechanizmów zwijających typu korbka, przekładnia?
Napisano
Na szpuli był miedziany kabel, spalony, sama miedziucha była, grubość ok. grubości naszych przewodów jak do dużego AGD. Były na szpuli korbki.
Napisano
Kolega fiku napisał to, o czym myślałem już od jakiegoś czasu. Skoro, jak twierdzi Vojtaz2, na szpulach jest tylko miedź, to znaczy że nie są to kable łączności, wszystkie one bowiem posiadają stalowe zbrojenie (choćby polowy kabel lekki do łączności telefonicznej). Jedyne przewody wykonane z samej miedzi, to właśnie anteny.
Napisano
http://www.powstanie44.spytours.pl/polowa_szpula_miner_saper_telefon.html

Ciekawe tylko,czy włożone są w ten noszak w celu transportu,czy w celu szybkiego rozwinięcia trzech równoległych nitek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie