ralf78 Napisano 29 Październik 2013 Autor Napisano 29 Październik 2013 Ostatnio na półce Armanda pojawił się nowy wykrywacz - Armand Automatic. W opisie tego wykrywacza powiedziano, że jest to duchowy spadkobierca Penetratora 2", a po chwili dodano, że funkcjonalnie odpowiada Prospectorowi 2". Pytam, żeby się upewnić, bo nie wiem czy doszło do przejęzyczenia wymieniając dwa różne stare modele czy rzeczywiście opis jest poprawny i mamy do czynienia z uproszczonym Prospectorem 2 o takim samym jak ona zasięgu ?
KrisssK Napisano 29 Październik 2013 Napisano 29 Październik 2013 Z jakich powodów nie można zadać tego pytania bezpośrednio producentowi?
armand Napisano 29 Październik 2013 Napisano 29 Październik 2013 http://www.armand.pl/i34,zasiegi-wykrywaczy.htmlGeneralnie zasięgi Prospectora są nieco większe od Penetratora z racji posiadania przez Prospectora możliwości ustawienia progu dźwięku. Czyli regulowanym progiem dźwięku można nieznacznie zwiększyć zasięg.Jestem zdania, że to użytkownicy powinni sami sprawdzać sobie zasięgi. Żadna firma zachodnia nie podaje zasięgów i ludzie kupują te sprzęty. Dlatego moja firma nie przykłada obecnie tak dużej roli do promowania wykrywaczy poprzez zasięgi. Oczywiście nie mamy się czego wstydzić. Podane zasięgi należy traktować orientacyjnie, zgodnie z opinią kolegów z forum, że na zasięg wpływa wiele innych czynników, w tym, w szczególności rodzaj i stan gruntu.Obecnie modernizujemy wykrywacze poprawiając wygodę użytkowania i wprowadzają aspekt ekologiczny poprzez rezygnację z zasilania bateryjnego, na rzecz zasilania na akumulatorkach, w tym, w przyszłości litowo - jonowych i ładowaniu ich ładowarkami sieciowymi.
piotr01051989 Napisano 29 Październik 2013 Napisano 29 Październik 2013 Panie Armand Witam.Czy pana wykrywacze będą wyposażone kiedyś w wyświetlacz?
armand Napisano 29 Październik 2013 Napisano 29 Październik 2013 Wbudowana latarka też będzie, bez specjalnego zamówienia, na wiosnę w Dominatorze 3. Po latach dominacji wyświetlaczy w wykrywaczach następuje tendencja zaniku tej mody i powrót do gałek. Po prostu szybciej się ustawia i panuje się wzrokowo jednocześnie nad kilkoma ustawieniami. A wytrawni poszukiwacze chodzą obecnie wyłącznie a słuch", nawet z wykrywaczami z wyświetlaczami.
piotr01051989 Napisano 29 Październik 2013 Napisano 29 Październik 2013 Dokładnie, ma pan rację. Ale szkoda...
KrisssK Napisano 29 Październik 2013 Napisano 29 Październik 2013 Szkoda to jest taka, że jeśli się nie nadąża za aktualnymi trendami to się dorabia teorię do tego co się ma. :)
XII Napisano 29 Październik 2013 Napisano 29 Październik 2013 Witam,A ja myślę, że Armand wie co pisze i ma racje moim zdaniem. Wyświetlacz fajny bajer ale szczerze konieczny nie jest. Nie jest on również problemem (dla kogoś kto potrafił zbudować urządzenie bez wyświetlacza) do implementacji w nowym projekcie, a raczej nie powinien być problemem. W dzisiejszych czasach mamy mnóstwo możliwości ogranicza nas jedynie wyobraźnia i źródło zasilania które to zasili i da możliwość dłuższej zabawy bez konieczności noszenia akumulatora w plecaku.Zdrów!
alex_2013 Napisano 30 Październik 2013 Napisano 30 Październik 2013 a to ciekawa teoria...patrzac na swieze sztandarowe zachodnie produkty jakos nie widac odejscia od lcd na rzecz sluchawek... a wydaje mi sie ze jednak większosc uzytkowników wolałaby posiadac wyswietlacz z czego producent na kapitalistycznym rynku powinien wyciagac wnioski...
Regis testy Napisano 30 Październik 2013 Napisano 30 Październik 2013 Armand napisał : Po latach dominacji wyświetlaczy w wykrywaczach następuje tendencja zaniku tej mody i powrót do gałek. Po prostu szybciej się ustawia i panuje się wzrokowo jednocześnie nad kilkoma ustawieniami. A wytrawni poszukiwacze chodzą obecnie wyłącznie "na słuch, nawet z wykrywaczami z wyświetlaczami "Ciekawy wniosek który analogicznie można zastosować do telefonów komórkowych przepowiadając powrót do tradycyjnych z obrotową tarczą.
XII Napisano 30 Październik 2013 Napisano 30 Październik 2013 ..bo człowiek to taki dziwny osobnik, że lubi jak coś ładnie wygląda, świeci, wyświetla (producenci o tym wiedzą i produkują zabawki w charakterze odpustowym).. na funkcjonalność uwagę zwraca w późniejszym etapie.. i co może za kilka lat normalnością będzie, że wykrywacz ma możliwość instalowania gier 3d i grania w nie na wyświetlaczu full HD 3D, albo będzie miał możliwość odbioru TV naziemnej, a może nawet satelitarnej którą będzie można oglądać podczas poszukiwań :D, a może będzie parzył kawę.. Co mi z tego, że ma wyświetlacz.. na którego prawie nie patrzę. w konkluzji moim zdaniem jest zbędny ale dobrze, że jest jak już jest ale mimo to mogłoby go nie być :)Zdrów!
ralf78 Napisano 30 Październik 2013 Autor Napisano 30 Październik 2013 Dzięki Armandzie za odpowiedź. W zasadzie moje pytanie powinno brzmieć czy Automatic na trybie statycznym (bez gruntu) sięga tak samo głęboko jak Prospector przy swoim maksymalnym zasięgu w trybie statycznym (na gruncie), ale wszystko już jasne. Nosiłem się z zamiarem kupna tego Automatica ale w związku z powyższym wezmę ponownie Prospectora 2. Pozdrowienia.@Z jakich powodów nie można zadać tego pytania bezpośrednio producentowi?Już wiesz czemu zadałem tutaj to pytanie. Producent tej wykrywki udziela się tu regularnie, poza tym są pytania (taj jak moje), na odpowiedzi które czeka rzesza Użytkowników więc jest bardzo zasadnym zrobić to na forum.
armand Napisano 30 Październik 2013 Napisano 30 Październik 2013 Z nowości, na początku listopada, pojawi się Prospector 3 z zasilaniem bezbateryjnym, a tym samym długim okresem użytkowania pomiędzy ładowaniami.
ralf78 Napisano 30 Październik 2013 Autor Napisano 30 Październik 2013 @Z nowości, na początku listopada, pojawi się Prospector 3.No to masz Wojtuś w związku z powyższym w mojej osobie pierwszego" oczekującego na Pr3. Dzięki za to info.Automatica polecę paru znajomym, dla których liczy się prostota obsługi (tzw. włącz i szukaj) przy stosunkowo niezłych osiągach, lekkość wykrywacza,ezbateryjność" i w razie W" szybka oraz skuteczna gwarancja. Miałem w łapach wiele zagraMAnicznych sprzętów i postanowiłem już dwukrotnie powrócić do rodzimej Armandowskiej produkcji. Piszę to szczerze i bez podlizdupstwa, mimo że tak to może wyglądać :PPozdrowienia
Brzęczyszczykiewicz Napisano 30 Październik 2013 Napisano 30 Październik 2013 Jeśli w wykrywaczu jest 3,4,5 rzeczy do ustawienia i na tym koniec, to wyświetlacz jest faktycznie zbędny. Jeśli jest ich więcej, kilkanaście albo i jeszcze więcej, to wtedy staje się NIEzbędny, i to absolutnie. Poza tym na wyświetlaczu można pokazać bardzo dużo pomocnych i pożytecznych informacji, wydatnie uzupełniających to co bzyczy w słuchawkach. Oczywiście jeśli wykrywacz jest w stanie taką informację w ogóle wytworzyć ;pZmysł wzroku to uprzywilejowany i najpotężniejszy zmysł jakim dysponuje człowiek. Grubość nerwów wzrokowych jest taka, że niektórzy naukowcy są skłonni nazywać oczy fragmentem mózgu a nie odrębnym organem. W tym kontekście naciągane teorie, że dźwięk się liczy a to co widać praktycznie nie, jest prawdziwe tylko w przypadku niewidomych ;) Prawda jest taka, że proste wykrywacze po prostu nie mają nic sensownego do pokazania" :) W takim razie i lepiej że nie obciążają niepotrzebnie portfela nabywcy.
banderas Napisano 30 Październik 2013 Napisano 30 Październik 2013 Witam.A ja powiem inaczej.Jak komuś słoń nadepnął na ucho to wyświetlacz konieczny.Jak osoba z rozwiniętym słuchem muzycznym to wyświetlacz wręcz przeszkadza.pzdr.b.
gral Napisano 30 Październik 2013 Napisano 30 Październik 2013 Ha,ha,ha.Bardzo ciekawe,wyświetlacz nic sensownego nie pokazuje? Nie jest potrzebny,jak się ma słuch muzyczny?Nawet przy trzytonowej identyfikacji nie można stwierdzić co jest pod cewką -ołowiana kulka a może złota obrączka.Powiedzcie mi w czym wam przeszkadza cyfrowa identyfikacja.
banderas Napisano 30 Październik 2013 Napisano 30 Październik 2013 a na podstawie samego wyświetlacza stwierdzisz czy pod cewką jest kulka ołowiana a może obrączka ?Zrób sobie taki test i szukaj tylko na wskazania wyświetlacza bez słuchawek i głośnika a potem napisz o efektach.
gral Napisano 30 Październik 2013 Napisano 30 Październik 2013 A jakich efektów się spodziewasz,przecież przy wyciszonym dzwięku wyświetlacz zawsze pokazuje te same wskazania.
banderas Napisano 30 Październik 2013 Napisano 30 Październik 2013 gral,tak z ciekawości, z jakim sprzętem smigasz ?
banderas Napisano 30 Październik 2013 Napisano 30 Październik 2013 oba wymienione wykrywacze mają gniazdo słuchawek , włożony w gniazdo SAM jack [wtyczka] powoduje brak jakichkolwiek dzwięków a piszczalka pracuje normalnie i szukasz tylko na wyświetlacz.p.s.odbiegamy od tematu wątku i zaraz będzie kłódka,warto może założyć nowy wątek na temat wyświetlaczy.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 30 Październik 2013 Napisano 30 Październik 2013 Wykrywacz i słuch muzyczny... :))) Może jeszcze ABSOLUTNY jest wskazany? A może potrzebne są słuchawki z pozłacanym wtykiem, żeby scena" nie uległa zniekształceniu, jak mawiają audiopopaprańcy? :]Kolega banderas, zadam Ci takie prywatne pytanie. Oglądasz czasami telewizję, filmy? Jeśli tak to po co? :) Sam dźwięk można puścić i zaoszczędzić sporo prądu.
armand Napisano 31 Październik 2013 Napisano 31 Październik 2013 Przeanalizujcie sobie: C.SCOPE CS6MX-ICzy znana firma pozwoliłaby sobie zapomnieć o wyświetlaczu? A produkowała wcześniej wykrywacze z wyświetlaczem. Po prostu włącza się i jedzie. Czas fascynacji choinkami [idą święta :)] minął. Jest już mało pól niespenetrowanych, a lasów prawie wcale nie ma, trzeba się spieszyć, ostro pracować, a nie pykać przyciskami i po powrocie do domu doczytywać instrukcję. Są trzy polskie liczące się firmy producenckie na rynku. Dwie z nich produkują wykrywacze z wyświetlaczami, niech konkurują ze sobą. Ja zaś zapełniam rynek wykrywaczy przyjaznych w obsłudze dla użytkownika.Kol. B... ma również rację, kombajn powinien mieć wyświetlacz, tylko czy każdy jest w stanie obsłużyć kombajn? Czy każdy chce mieć kombajn? Czy każdemu potrzebny jest kombajn? A co do słuchu muzycznego, to zauważyłem, że o wiele lepsze w poszukiwaniach efekty mają koledzy ze słuchem muzycznym. Kol. B... może zrobi nam wykład o częstotliwościach harmonicznych, o teorii dźwięku i o charakterystyce częstotliwościowej słuchu?
Brzęczyszczykiewicz Napisano 31 Październik 2013 Napisano 31 Październik 2013 Może po prostu ci ze słuchem muzycznym" mają więcej czasu na machanie szpadlem? ;)Nie ma nic złego w wykrywaczach włącz&szukaj oraz takich w których nie ma co ustawiać. Ale po co opowiadać naciągane teorie, że informacja wizualna to przeżytek?Dla mnie może nie być w wykrywaczu nic oprócz włącznika i gniazda słuchawek. Ale dopóki wykrywacze nie radzą sobie z identyfikacją i dyskryminacją, dopóty każda informacja poprawiająca identyfikację będzie zaletą.Byle to była informacja faktycznie użyteczna a nie pic na wodę.Kiedyś w biurach były mechaniczne maszyny do mnożenia liczb. Ustawiało się liczbę do pomnożenia suwakami a potem kręciło się korbą tyle razy przez ile się chciało pomnożyć. Ale czasy się zmieniły (to się nazywa POSTĘP) i teraz mamy kalkulatory z wyświetlaczami za to bez korby. Pralki Frani z wyżymaczką tez już nikt nie używa. Jednak w niektórych dziedzinach techniki korby i wyżymaczki nadal są popularne. Powód jest chyba tylko taki, że jest grupa producentów która się tego trzyma z różnych powodów. A że klienci kupują, to żaden argument. Klienci kupują wszystko co się im zaoferuje. I chwalą to co kupili. Taka klientów natura.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.