Skocz do zawartości

Medykamenty i oporządzenie sanitarne WP

maciej23mj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich:) Proponuję założyć nowy, mało poznany temat dotyczący medykamentów i ogólnego oporządzenia sanitarnego Wojska Polskiego do 1939 roku. W miarę możliwości będę załączał swoje eksponaty powiązane z w/w tematem, z krótkim ich opisem. Ogólnie (od 2008 roku )zajmuję się tematyką medyczną/sanitarną/medycyny taktycznej armii z różnego okresu i różnych stron świata:)Zapraszam wszystkich do dyskusji.
  • Odpowiedzi 170
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kolego Hebda, czy ta strzykawka posiada jakieś oznaczenia/sygnatury?? Wygląda mi ona na rosyjską z okresu I Wojny Światowej, ale mogę się mylić. Nasi używali zazwyczaj typu Record", która diametralnie różni się od Twojej. Ciekawy fant
Napisano

WP SAN... Fajny temat, jak jakiś czas temu jeszcze kolekcjonowałem militaria, to bardzo mnie cieszyły przedmioty z tego obszaru.

Zamieszczam stare zdjęcie z kilkoma cackami. :-)

Napisano

Bardzo interesujący zestawik:) Posiadają sygnatury WP SAN? Korzystając z okazji załączam skany ciekawych tabel regulaminowego oporządzenia z okresu międzywojennego.

Napisano
http://www.7dak.fora.pl/czlowiek-czyli-sila-sprawcza,5/torba-sanitariusza,1055-150.html

Na tym forum są skany dotyczących tabel w lepszej rozdzielczości:)
Napisano

Amerykańskie opatrunki w metalowych pudełkach (kontraktowane w latach 1917-1918) także były użytkowane przez Polskie wojsko na początku okresu międzywojennego (m.in. w wojnie polsko-bolszewickiej w 1920 roku). Pochodziły z wytwórni BAUER & BLACK z Chicago.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie