Skocz do zawartości

Nasze wędzenie


Kuba115

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Generalnie takiego świństwa nie powinno się ładować bo tak jak pisałem może (ale nie musi) pękać potem fundament. Jeśli gruz to wyłącznie betonowy.

Rurę kominową masz z jakiegoś systemu?
  • Odpowiedzi 111
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Może nie popęka. Na przyszłość będę wiedział :)

Przewód dymu wykonany z rury ceramicznej o średnicy 20cm. O takiej: http://www.hoch-systemykominowe.pl/prod/elements/large/rury_ceramiczne_2.jpg
Napisano

Woytas prosiłeś o wymiary.

Dziś skończyłem kładzenie cegły. W następnej kolejności biorę się za sklepienie nad komorą i paleniskiem.

Napisano
Sonicsquad kombinuj beczkę i wędź. Taką prowizoryczną w kilka chwil można zmajstrować :) A jak już spróbujesz takiego domowego boczusiu to sklepowy będzie ciężko przełknąć.

Countryb fajny pomysł z umieszczeniem grilla na kanale. Podobają mi się te z kamienia.
Napisano
Dzięki za wymiary :)
Mam plan zamontowania na górze belki z przyczepionymi halogenkami, ledami oświetlającymi stół umiejscowiony nad rurą z paleniska - jak będziesz wykańczał ten element? Jaką masz głębokość całości? Jak zrobisz już na gotowo to napisz ile poszło cegieł, cementu itp - napisz taki kosztorys powykonawczy aby innym było prościej :)
Napisano
Panowie własna produkcja to jest to,bez szprycy i ulepszaczy z kopciucha najlepiej smakuje ,a do tego ciepłe i zimna wódka
ze szronem na butelce.
Kiedyś widziałem w tv jak gość nad rurą od paleniska zrobił suszarkę do grzybów.Umieścił blachę,póżniej kamienie otoczaki lub gróby żwir,a dalej siatkę.Jak palil kamienie trzymały temperaturę.
Napisano
Woytas jeszcze nie jestem pewny jak będę wykańczał miejsce nad przewodem dymu, ale też planuję zrobić tam stół. Na razie skupiam się na tym co trzeba zrobić, aby wędzarnia była gotowa do wędzenia. Potem będę ją dopieszczał. Głębokość całości sprawdzę jutro, dziś późno do domu wróciłem. Jasne postaram się zrobić kosztorys :)

Ciekawy pomysł z suszarką do grzybów. Gdybym był grzybiarzem to pewnie bym coś takiego zrobił.
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam panowie jak do tej pory byłem wielkim zwolenikiem grilowania i to nie takiego pseudo okazjonalnego do napicia sie ale naprawde własnoręcznie zamarynowanej karkówki żeberek boczusiu itd.Ale patrząc na te wasze wedzareczki ślinka sama ciekinie i w głowie juz sie rodzi pomysł na postawienie takiego cuda w ogrodzie pytanie tylko czy macie jakies specjalne przepisy na wedzenie czy trzeba używać specjalnego drewna może jakies sekrety dodające smaku i aromatu?Jeśli nie publicznie to może chociaż na priv ktos podeśle recepturke ha ha Pozdrawiam Sebson.
Napisano
Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie wędzarnia lub grill ogrodowy w podobie do parowozu, taka kolej ogrodowa" :) Na zachodzie popularne, u nas mniej. Ma ktoś coś takiego?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie