KlemenS Napisano 14 Październik 2013 Autor Napisano 14 Październik 2013 Witam. Ciekaw jestem datowania tego malenstwa. 11x10cm
KlemenS Napisano 15 Październik 2013 Autor Napisano 15 Październik 2013 Teren gdzie wyszedl toporek, to droga starego szlaku ktory szedl miedzy innymi przez Zawichost, Sandomierz, Opatów itd. Dokladniej pole przy drodze glownej, stala tam rowniez karczma, wychodzily przerozne monety, glownie XVIII i XIXw ale i np zwitek sredniowiecznych sreberek, ktore rozsypaly sie w rekach na kawaleczki, po probie rozdzielenia.
Sobow99 Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 Raczej ciesielski, bo ma szlif na jedną stronę. Ale z drugiej strony topory do kantu" są przecież ogromne.
greywolf Napisano 14 Październik 2013 Napisano 14 Październik 2013 Na pewno nie czekan bo młoteczka nie ma. Generalnie można wydatować tak: nawcześniej XIV w. najpóźniej XVIIIw. Bez dodatkowego kontekstu historycznego lub archeo trudno o dokładniejsze datowanie.Dobrze by było jakbyś dodał jeszcze zdjęcie z przodu" pokazujące kształt obucha.
aplyger Napisano 14 Październik 2013 Napisano 14 Październik 2013 Wygląda na to, że jest z jednej strony płaski, a więc ciesielski.
KlemenS Napisano 14 Październik 2013 Autor Napisano 14 Październik 2013 Witam. Ciekaw jestem datowania tego malenstwa. 11x10cm
Kupniula Napisano 14 Październik 2013 Napisano 14 Październik 2013 Albo średniowiecze bojowy, albo rzeźnicki, więcej nie powiem bo się nie znam. Poszukaj podobnych w tych 2 kategoriach.
Romek_66 Napisano 14 Październik 2013 Napisano 14 Październik 2013 To będzie prawdopodobnie średniowieczny czekan bojowy.Podobny został znalezionyw czasie wykopalisk archeo z okolic Kraków-Rakowice .
Pytanie
KlemenS
Witam. Ciekaw jestem datowania tego malenstwa. 11x10cm
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.