Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet Perkun dodatkowe bicia na jelcu.

konrad0606

Pytanie

Napisano

Witam,
trafił mi się Perkun, obity różnymi numerami na głowni i na jelcu.
Czy to normalne?
czy mógł być przejęty przez Niemców i zniemczony?

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Konrad

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Ponosi. To 24, dość wczesna. Na tychże często, a właściwie prawie zawsze, spotyka się na jelcu dodatkowy numer będący końcówką numeru, z którym bagnet został spasowany. Uniwersalność i wymienność to póżniejsze wynalazki". Choć szczerze mówiąć, numer na jelcu nie pasuje mi w 100% do tego co powyżej napisałem. Od, taki niepokój odczuwam :)

Pozdrawiam
Tomek
Napisano
W pełni zgadzam się z Pietką - numer na jelcu jest numerem karabinu z ktorym zestawiono bagnet, aczkolwiek przyznaję iż czcionka trochę nietypowa...

Orzełek fabrycznie słabo nabity, a litery WP niewyraźne, ale to wszystko wina fabrycznego stempla który był już zużyty. Co jakiś czas w fabrykach zmieniano stemple i stąd różne wielkości i kształty orzełków, liter WP i innych.
Napisano
Orzeł jest słabo widoczny, ale nie przypomina WaA. Jest słabo wybity (prawdopodobnie efekt wybitego stempla - często były wymieniane na nowe w trakcie produkcji). Widoczny fragment S w kwadracie to kontrola techniczna. Numery dobijane później były umieszczane na jelcu, bo głownia była zahartowana i trudno było umieszczać bicia.
Napisano
Polskie bagnety po przejęciu przez Niemców były rzeczywiście poddawane m.in. przenumerowaniu (czasami kasowano też stary numer), ale dziwne, że nie widać śladów oksydy, ale to o niczym nie przeświadcza).
Napisano

...odczyściłem również drugą stronę i wygląda to dziwnie,
proszę mnie poprawić jeśli ponosi mnie wyobraźnia:

- w miejscu gdzie powinien być orzeł jest resztka czegoś co mi się kojarzy z waffenamt,

- litera P jest również jakby skasowana.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie