konrad0606 Napisano 13 Październik 2013 Autor Napisano 13 Październik 2013 Witam,trafił mi się Perkun, obity różnymi numerami na głowni i na jelcu.Czy to normalne? czy mógł być przejęty przez Niemców i zniemczony?Z góry dzięki za pomoc.Pozdrawiam Konrad
bayo_pietka Napisano 13 Październik 2013 Napisano 13 Październik 2013 Witam!Ponosi. To 24, dość wczesna. Na tychże często, a właściwie prawie zawsze, spotyka się na jelcu dodatkowy numer będący końcówką numeru, z którym bagnet został spasowany. Uniwersalność i wymienność to póżniejsze wynalazki". Choć szczerze mówiąć, numer na jelcu nie pasuje mi w 100% do tego co powyżej napisałem. Od, taki niepokój odczuwam :)PozdrawiamTomek
por.pil.020 Napisano 13 Październik 2013 Napisano 13 Październik 2013 W pełni zgadzam się z Pietką - numer na jelcu jest numerem karabinu z ktorym zestawiono bagnet, aczkolwiek przyznaję iż czcionka trochę nietypowa...Orzełek fabrycznie słabo nabity, a litery WP niewyraźne, ale to wszystko wina fabrycznego stempla który był już zużyty. Co jakiś czas w fabrykach zmieniano stemple i stąd różne wielkości i kształty orzełków, liter WP i innych.
konrad0606 Napisano 14 Październik 2013 Autor Napisano 14 Październik 2013 Wielkie dzięki za pomoc!!Dla pełnego obrazu reszta widocznych bić.
viator01 Napisano 13 Październik 2013 Napisano 13 Październik 2013 Orzeł jest słabo widoczny, ale nie przypomina WaA. Jest słabo wybity (prawdopodobnie efekt wybitego stempla - często były wymieniane na nowe w trakcie produkcji). Widoczny fragment S w kwadracie to kontrola techniczna. Numery dobijane później były umieszczane na jelcu, bo głownia była zahartowana i trudno było umieszczać bicia.
viator01 Napisano 13 Październik 2013 Napisano 13 Październik 2013 Polskie bagnety po przejęciu przez Niemców były rzeczywiście poddawane m.in. przenumerowaniu (czasami kasowano też stary numer), ale dziwne, że nie widać śladów oksydy, ale to o niczym nie przeświadcza).
konrad0606 Napisano 13 Październik 2013 Autor Napisano 13 Październik 2013 ...podczyściłem trochę da się odczytać stempel odbiorczy.
konrad0606 Napisano 13 Październik 2013 Autor Napisano 13 Październik 2013 ...odczyściłem również drugą stronę i wygląda to dziwnie,proszę mnie poprawić jeśli ponosi mnie wyobraźnia:- w miejscu gdzie powinien być orzeł jest resztka czegoś co mi się kojarzy z waffenamt, - litera P jest również jakby skasowana.
Pytanie
konrad0606
Witam,
trafił mi się Perkun, obity różnymi numerami na głowni i na jelcu.
Czy to normalne?
czy mógł być przejęty przez Niemców i zniemczony?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Konrad
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.