rudylisek Napisano 16 Październik 2013 Share Napisano 16 Październik 2013 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudylisek Napisano 16 Październik 2013 Share Napisano 16 Październik 2013 lepsza fotka ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aplyger Napisano 16 Październik 2013 Share Napisano 16 Październik 2013 10 złotych, Mikołaj Kopernik, wczesny pryl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudylisek Napisano 16 Październik 2013 Share Napisano 16 Październik 2013 Dokładnie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aplyger Napisano 19 Październik 2013 Share Napisano 19 Październik 2013 Przepraszam, trochę się zagapiłem i zapomniałem że przejmuję pałeczkę. Ponieważ monety europejskie nie stanowią dla Szanownych Kolegów większego problemu, przeto moja zagadka dotyczy bilonu spoza kręgu Cywilizacji Łacińskiej. Kto zna arabski, ten snadnie udzieli dobrej odpowiedzi, bo wszystko jest napisane na tej pięknej monecie. Kto nie zna- ten zgadnie troszkę później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margor Napisano 29 Październik 2013 Autor Share Napisano 29 Październik 2013 Nie ma mocnych na araba, nikt ne zgadł :(Kolego aplyger - może jakaś podpowiedź bo fajny wątek umiera.P.s. pozostańmy jednak przy europejskiej numizmatyce ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 29 Październik 2013 Share Napisano 29 Październik 2013 Ta moneta to Egipt, 20 (lub 10?) piastrów z lat 80-tych.http://worldcoingallery.com/countries/Egypt_all2.phpZ arabskim u mnie słabo, pewnie na monecie wszystko napisane, ale jeśli ta identyfikacja wystarczy, jutro zadam zagadkę.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 30 Październik 2013 Share Napisano 30 Październik 2013 Nie widzę protestów, więc jeśli nie trzeba w tej zagadce odczytywać arabskich napisów w ceku zidentyfikowania drugiej strony monety (chętnie zobaczę), to zadam kolejną. Jeśli autor uzna rozpoznanie monety za niewystarczające, to o poniższej zagadce oczywiście zapominamy.Tym razem popularna moneta, nie będzie problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aplyger Napisano 30 Październik 2013 Share Napisano 30 Październik 2013 Brawo Sigis, to rzeczywiście 20 qirszy z 1985 roku. Sądziłem, że zagadka będzie bardzo łatwa, bo to pospolita współczesna moneta, do tego z kraju, który jest najpopularniejszym miejscem wypoczynku Polaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filip1601 Napisano 30 Październik 2013 Share Napisano 30 Październik 2013 Z III W solid 1592-1594 Malbork.pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 30 Październik 2013 Share Napisano 30 Październik 2013 Dokładnie tak, rocznik... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 30 Październik 2013 Share Napisano 30 Październik 2013 ... 1592. Bardzo ładnie były bite te szelągi, na prasie walcowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filip1601 Napisano 1 Listopad 2013 Share Napisano 1 Listopad 2013 Mam nadzieję,że nie będzie za łatwe :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudylisek Napisano 2 Listopad 2013 Share Napisano 2 Listopad 2013 Czy to jest moneta pochodząca z księstwa brzesko-legnickiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filip1601 Napisano 2 Listopad 2013 Share Napisano 2 Listopad 2013 Niestety nie jest :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filip1601 Napisano 6 Listopad 2013 Share Napisano 6 Listopad 2013 Podpowiedź:... Na tej monecie widać robotę mincerza Wespfahla, który zresztą potwierdził ją znakiem menniczym w postaci skrzydła."... Tomasz Witkiewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
canticum Napisano 7 Listopad 2013 Share Napisano 7 Listopad 2013 Ort Jana Fryderyka z końca XVI wieku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filip1601 Napisano 7 Listopad 2013 Share Napisano 7 Listopad 2013 Ort Jana Fryderyka z 1594 roku m. Szczecinhttp://www.monety-inwestycje.pl/cms.php?id_cms=81 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
canticum Napisano 7 Listopad 2013 Share Napisano 7 Listopad 2013 No to chyba kolej na mnie. Coś z mojej kolekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
canticum Napisano 8 Listopad 2013 Share Napisano 8 Listopad 2013 słabo idzie :) więc spora podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 8 Listopad 2013 Share Napisano 8 Listopad 2013 Karol III Lotaryński (1695-1711), Thaler,Austria - Olomouc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OpryskStonki Napisano 8 Listopad 2013 Share Napisano 8 Listopad 2013 Na 100% - dajesz tyfus kolejną zagadkę ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
canticum Napisano 8 Listopad 2013 Share Napisano 8 Listopad 2013 Brawo! Dodam tylko, że z 1706r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 8 Listopad 2013 Share Napisano 8 Listopad 2013 pewnie proste... :)na jakiej monecie znajdziemy takiego kwiatka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 10 Listopad 2013 Share Napisano 10 Listopad 2013 widzę jednak trudno... udajemy się do Afryki, do dawnych kolonii... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.