Skocz do zawartości

Quiz - moneta vol. 2

margor

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 240
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Przepraszam, trochę się zagapiłem i zapomniałem że przejmuję pałeczkę. Ponieważ monety europejskie nie stanowią dla Szanownych Kolegów większego problemu, przeto moja zagadka dotyczy bilonu spoza kręgu Cywilizacji Łacińskiej. Kto zna arabski, ten snadnie udzieli dobrej odpowiedzi, bo wszystko jest napisane na tej pięknej monecie. Kto nie zna- ten zgadnie troszkę później.

• 2 weeks later...
Napisano
Nie ma mocnych na araba, nikt ne zgadł :(
Kolego aplyger - może jakaś podpowiedź bo fajny wątek umiera.

P.s. pozostańmy jednak przy europejskiej numizmatyce ;)
Napisano
Ta moneta to Egipt, 20 (lub 10?) piastrów z lat 80-tych.

http://worldcoingallery.com/countries/Egypt_all2.php

Z arabskim u mnie słabo, pewnie na monecie wszystko napisane, ale jeśli ta identyfikacja wystarczy, jutro zadam zagadkę.

Pozdrawiam
Napisano

Nie widzę protestów, więc jeśli nie trzeba w tej zagadce odczytywać arabskich napisów w ceku zidentyfikowania drugiej strony monety (chętnie zobaczę), to zadam kolejną. Jeśli autor uzna rozpoznanie monety za niewystarczające, to o poniższej zagadce oczywiście zapominamy.

Tym razem popularna moneta, nie będzie problemów.

Napisano

Brawo Sigis, to rzeczywiście 20 qirszy z 1985 roku. Sądziłem, że zagadka będzie bardzo łatwa, bo to pospolita współczesna moneta, do tego z kraju, który jest najpopularniejszym miejscem wypoczynku Polaków.

Napisano
Podpowiedź:... Na tej monecie widać robotę mincerza Wespfahla, który zresztą potwierdził ją znakiem menniczym w postaci skrzydła."...
Tomasz Witkiewicz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie